Nieuws

Verzameld fietswerk van Wilfried de Jong: De man en zijn wielerverhalen

Wilfried de Jong heeft al zijn fietswerk in boeken en columns verzameld in een vuistdikke pil. Met ‘De man en zijn wielerverhalen’ creëerde De Jong naar eigen zeggen zijn ‘wielerbijbel’. Al dertig jaar schrijft de cabaretier en presentator over zijn geliefde sport.

Zijn allereerste verhaal schreef Wilfried de Jong in 1990 over de kasseien van Parijs-Roubaix. Een recente column ging over een gefantaseerde etappe in de Tour de France van 2020.

Alles komt in het boek voorbij. De Tour, Ronde van Vlaanderen, Giro, Parijs-Roubaix en natuurlijk die klinkende namen: Tom Dumoulin, Eddy Merckx, Lance Armstrong, Alberto Contador, Marco Pantani, Chris Froome, Marianne Vos, Annemiek van Vleuten, Niki Terpstra, Mathieu van der Poel maar ook legendarische duo’s als Coppi en Bartali, Zoetemelk en Janssen.

Volgens enkele van zijn vrienden is het een aanrader. Zo zegt Matthijs van Nieuwkerk: ,,Wilfried de Jong is de enige schrijver die op papier kan demarreren.” En Bert Wagendorp voegt daaraan toe: ,,Met zijn manier van kijken vindt hij altijd weer nieuwe invalshoeken om over wielrennen te schrijven.”

Titel: De man en zijn wielerverhalen
Auteur:
Wilfried de Jong
Uitgever: Podium Uitgeverij
Omvang: 528 pagina's
Prijs: 12,50 euro