Nieuws

Commentatoren nemen namaakgeluiden voor lief

Nederlandse tv-commentatoren van voetbalwedstrijden zullen blij zijn als ze weer live verslag mogen doen. Nagemaakte stadiongeluiden nemen ze voor lief, zo blijkt uit een rondgang van De Telegraaf.

,,Dat toegevoegde stadiongeluid vind ik verrassend genoeg best te pruimen. Gek eigenlijk... Je weet dat je wordt belazerd en toch laat 't lawaai jou geloven dat je naar een meer serieuze wedstrijd zit te kijken”, vertelt Jeroen Grueter (NOS).

Sierd de Vos (Ziggo Sport) is het opgevallen dat hij bij wedstrijden in de Duitse Bundesliga niet letterlijk kan verstaan hoe tegenstanders of scheidsrechter worden bejegend. ,,Bij een wedstrijd zonder publiek tussen Barcelona en Las Palmas in 2017 kon je letterlijk verstaan hoe Suarez de scheidsrechter uitfoeterde en hoe Piqué een tegenstander stond te sarren. Ik heb de indruk dat in de Duitse Bundesliga die microfoons de andere kant op zijn gedraaid, want we horen alleen akelige echo's."

,,Kan kloppen", reageert Mark van Rijswijk (FOX Sports). ,,Over dit soort zaken maken bonden, clubs en zendgemachtigden vooraf afspraken."

[image-3052}

Leo Driessen volgde in 1988 als radioverslaggever een wedstrijd zonder publiek tussen Ajax en Haarlem. ,,Ook de pers was niet welkom. Ferry de Groot, mijn baas bij Langs de Lijn, heeft toen een hoogwerker geregeld waarin ik tot boven het stadion werd getild. Johnnie van 't Schip zag me hangen, hoog in de lucht, en zwaaide vriendelijk."

Sierd de Vos pleit ervoor om de wedstrijden van Nederlandse topclubs in het nieuwe seizoen eventueel in een kleiner stadion te laten spelen. De Vos: ,,Spaanse topclubs hebben besloten om in kleinere stadions op hun trainingscomplexen te gaan spelen. Barcelona wilde uitwijken naar het Johan Cruijff-stadionnetje, maar kreeg geen toestemming. Real Madrid gaat naar het Di Stefano-stadion, Atletico Madrid naar Maja Dahonda. Voor meer intimiteit. Wellicht een goede tip voor de Nederlandse topclubs. Om het straks toch nog iets gezelliger te maken."