Nieuws

In het spoor van de Amerikaanse ambassadeur

In zijn aanloop naar de Tour de France volgde sportfotograaf George Deswijzen vorige week de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra op diens fietstocht door Nederland. In zeven dagen deed Hoekstra op een tocht van 650 kilometer alle twaalf provincies aan. Deswijzen was ingehuurd om de tocht vast te leggen in foto’s en een videoverslag.

George Deswijzen (tweede van links) tussen de twee Amerikaanse ambassadeurs, Kenneth Ward (links) en Pete Hoekstra (tweede van rechts), met rechts Roger Dinjens, de vaste ‘motard’ van Deswijzen.

,,Ze vroegen mij omdat ik mede door mijn verleden als diplomaat voor Buitenlandse Zaken in de systemen sta en alle checks qua veiligheid heb doorlopen. Zo ben ik hier ingerold”, aldus Deswijzen. Hij volgde de Amerikaanse ambassadeur vanaf de motor, bestuurd door Roger Dinjens,  de vaste ‘motard’ van Deswijzen.   

Op zijn fietstocht had Hoekstra gezelschap van Kenneth Ward, die Amerikaans ambassadeur is bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW), gevestigd in Den Haag. ,,Ik heb begrepen dat die twee vaste fietsmaatjes zijn. Op deze tocht werden ze elke dag begeleid door wel vier of vijf beveiligers”, vertelt Deswijzen.

De fietstocht bood de twee Amerikanen de gelegenheid om onderweg halt te houden bij onder meer de Rijnbrug bij Arnhem, bekend van De Slag om Arnhem, het pittoreske Buren en de Waalbrug in Nijmegen. Voor hun passage door Nationaal Park De Hoge Veluwe kregen ze een speciale vergunning.

VS-ambassadeur Peter Hoekstra doorkruist Nationaal Park De Hoge Veluwe. (Foto's: George Deswijzen)

Inmiddels maakt George Deswijzen zich op voor de Tour de France. ,,Mijn belangrijkste opdrachtgevers zijn nu.nl en de Limburgse media. Uit contacten met de organisatie, de ASO, en de vakbond voor wielerjournalisten, de AIJC, heb ik begrepen dat ik alleen onderweg mag fotograferen, ook op de grote cols die vermoedelijk worden afgesloten voor publiek. Bij de finish hoef ik niet te zijn, maar vooraf aan de start is het voor mij wel altijd belangrijk te kunnen fotograferen. Ik hoop daar nog een oplossing voor te vinden.”