SCHOT VOOR DE BOEG

Berg boven berg…

Het wachten is nog op een ansichtkaart met: Groeten uit de Drentse Alpen... Want wielrenners kunnen tegenwoordig ook hier terecht om te klimmen. Het zijn klimmetjes voor punchers...niet voor échte klimgeiten...maar dat ís me toch een populaire bezigheid!

Vroeger glipten renners stiekem langs het hek bij de VAM in Wijster. VAM staat voor Vuil Afvoer Maatschappij. Ooit opgericht om het huisvuil uit de Randstad te verwerken tot compost. Een plek waar je niet per se wil vertoeven. Maar voor dat verleden hebben renners van nu geen oog. Ze hebben genoeg aan zichzelf als ze zuchtend en steunend naar boven stampen.

Alleen voor deelnemers aan de Ronde van Drenthe werd in het verleden een uitzondering gemaakt. Omdat het vuilverwerkingsbedrijf nog volop in bedrijf was en er vrachtwagens af en aan reden, was het voor recreanten simpelweg te gevaarlijk. Maar sinds oktober 2018 liggen er drie klimroutes met een gezamenlijke lengte van 2100 meter, gratis toegankelijk voor iedereen. En daarmee is Drenthe een trekpleister rijker.  

Op 48 meter boven NAP werden Anna van der Breggen en Mathieu van der Poel vorig jaar augustus hier Nederlands kampioen. Van der Poel noemde het 'een van zijn zwaarste wedstrijden ooit'. Buiten dat het NK, Olympia's Tour, de internationale Healty Ageing Tour voor vrouwen, de 3-nations Cup voor mountainbikers en straks in november het EK veldrijden er worden verreden, heeft de openstelling van de VAM meer losgemaakt. 

Want over drie weken kan er ook in Emmen over een vuilnisbelt gefietst worden. De Schansbelt is in de volksmond al omgedoopt tot de Muur van Emmen. Geen 48 meter boven NAP, maar 48 meter en 5 centimeter. Berg boven berg. Het asfalt is pas net droog, maar nu hebben de recreanten de nieuwe kuitenbijter al ontdekt. Ondanks dat de grondbedrijven de klus nog moeten afwerken, glippen hier ook renners links en rechts al stiekem langs de hekken. 

Karin Mulder

De Muur van Emmen maakt straks deel uit van het NK tijdrijden. Ook de Ronde van Drenthe en de PWZ Zuidenveltour gaan erover. En ondertussen wordt op de VAM in Wijster gewerkt aan fase twee. Zo wordt het Dak van Drenthe opgehoogd naar 63 meter. Vroeger werden de keien in Drenthe gevreesd, maar nu zijn het ook de verdraaid venijnige klimmetjes die hier een rol spelen. 

En daarom een oproep aan alle vuilnisbelt-beheerders in de rest van het land: doe mee aan de wedstrijd Berg boven berg. Goed voor het toerisme en goed voor het wielrennen! 

KARIN MULDER