Nieuws

Sportzomer op drie zenders

De zogeheten ‘sportzomer’ gaat op tenminste drie open tv-zenders de avonden vullen. Rond de 51 live-wedstrijden van het EK voetbal (11 juni – 11 juli) komt de NOS met het dagelijks programma Studio Europa. Op SBS6 krijgt Veronica Inside (beide Talpa) een nieuw gezicht  met De Oranjezomer, een dagelijkse liveshow die na het EK voetbal doorgaat tot en met het einde van de Olympische Spelen op 8 augustus. Op RTL gaat Humberto Tan in een dagelijkse talkshow veel aandacht aan de grote sportevenementen besteden. 

Bijzonder dit jaar is dat tijdens de Olympische Spelen de tv-programma’s in Nederland méér deelnemers dan ooit te gast kunnen hebben. De veiligheidsmaatregelen in Tokio houden in dat sporters uiterlijk twee dagen na hu laatste prestatie Japan moeten verlaten. Daardoor zal wellicht een strijd om de olympische gasten ontbranden tussen NOS, SBS6 en RTL.

De NOS-tv ruimt 80 uur in voor het EK voetbal als onderdeel van een totaal pakket van 420 uur sport  tijdens de sportzomer. De Tour de France krijgt 90 uur, de Olympische Spelen 220 uur. Daarnaast is er 30 uur  voor overige sporten met onder meer de TT in Assen.

Naast de reguliere tv zet de NOS tijdens het EK nog tien platformen in op sociale media en andere mogelijkheden. ,,Van Teletekst tot TikTok en alles wat daartussen zit”, kondigde Maarten Nooter, hoofdredacteur van Studio Sport, aan bij de presentatie.

Tijdens de poulefase van het EK voetbal zijn er dagelijks wedstrijden om 3 uur ‘w middags, om 6 uur en om 9 uur ’s avonds. De uitzendlocatie voor Studio Europa is een veranda bij een villa in het Mediapark, waar elke avond twee analisten en een gast aanschuiven. Sjoerd van Ramshorst en Henry Schut wisselen elkaar af als presentator.

Twaalf analisten worden ingezet bij Studio Europa. Daartoe behoren Marco van Basten en Kenneth Perez, die in het reguliere voetbalseizoen aan respectievelijk Ziggo en ESPN zijn verbonden. In deze rol  zijn Wesley Sneijder en Nigel de Jong nieuw gezichten. Naast de huis-analisten Pierre van Hooijdonk, Rafael van der Vaart, Theo Janssen en Ibrahim Afellay zorgen Suse van Kleef, Imke Courtois, Mandy van den Berg en Leonne Stentler voor de vrouwelijke inbreng.

Op SBS6 krijgt presentator Wilfred Genee vanaf 10 juni dagelijks gezelschap van Johan Derksen en René van der Gijp waarmee De Oranjezomer eenzelfde soort invulling  krijgt als Veronica Inside. Het programma wordt uitgezonden vanuit Slot Zeist, dichtbij het KNVB-centrum waar de Oranje-selectie verblijft. De uitzending is dagelijks vanaf circa 22.55 uur,  voorafgegaan door een voorbeschouwing voordat de wedstrijden beginnen.

Hans Kraay en Jan Boskamp behoren tot de wisselende gasten aan tafel. Dick Advocaat is als vaste analist aangetrokken,  Hélène Hendriks volgt Oranje voor het programma op de voet en Marcel van Roosmalen levert als columnist zijn bijdragen..

De gezichten van De Oranjezomer, vanaf links: René van der Gijp, Wilfred Genee, Hélène Hendriks, Johan Derksen .

Wilfred Genee verhuist in de zomermaanden met zijn dagelijkse radioprogramma op Veronica van de ochtend naar de middag. Ook daarin volop aandacht voor achtereenvolgens  het EK, de Tour de France en de Olympische spelen.