Nieuws

Oud-olympiërs doen hun verhaal in boek

Verhalen over Olympische Spelen zijn doorgaans de verhalen van winnaars. Oud-deelnemers hebben niet alleen succesverhalen te vertellen. In de bundel ‘Mijn Olympische Spelen’ herbeleven 15 Olympiërs hun olympische avonturen en wat daarna volgde. De verhalen werden opgetekend door Hans Klippus, Frans Oosterwijk, Henk Stouwdam en John Volkers.

De auteurs hebben zich bij deze selectie niet laten leiden door de kleur van de medaille, maar door de kracht van het verhaal. Er zitten bijna vergeten sporters bij als de turnster Elvira Becks, paralympisch sporter Gertjan van der Linden en atlete Stella Jongmans.   

Het boek maakt duidelijk dat aan elke olympische deelname een lange weg van toewijding en opoffering vooraf gaat. Hoezeer de sport hen heeft gevormd en ook na hun sportieve carrière richting heeft gegeven, blijkt wel uit het feit dat de meesten, direct of indirect, nog volop actief zijn in hun sport. Maar ook wie later bij de politie is gegaan, onderwijzer is geworden, ontspoorde jeugd op het rechte pad helpt of de nalatenschap beheert van Johan Cruijff, ziet een rechte lijn tussen de sport en zijn of haar leven daarna. ,,Ik heb alles aan de sport te danken." Die zin viel in alle gesprekken misschien wel vaakst.

Mijn Olympische Spelen wordt uitgegeven door Inside, telt 224 pagina’s en kost 21,99 euro