Nieuws

Álle 769 medaillewinnaars in één boek

Liefst 12,5 jaar werk stak Steven Snijders erin. Het resultaat is terug te zien in het boek Van Rome 1960 tot Tokio 2020. Uitgesmeerd over 544 pagina’s staan daarin naast verhalen over ontwikkeling en historie van de Paralympics álle 769 Nederlandse medaillewinnaars onder enkele duizenden deelnemers in ruim zestig jaar.   

Intensief spitwerk was hiervoor nodig, vertelt Snijders in het dagblad Trouw, vooral omdat in de berichtgeving over de Paralympische Spelen door de jaren heen regelmatig steken zijn gevallen.  

Cover van het boek Van Rome 1960 tot Tokio 2020

Steven Snijders (74) is een voormalig roeier, die na een hersenbloeding in 2006 begon met het verzamelen van paralympische medaillewinnaars. Snijders verwerkte de gegevens in samenwerking met Marianne Stikvoort.

,,Dit moet het meest complete overzicht zijn van wat er ooit over de Paralympics is vastgelegd. Zelfs de statistieken van het International Paralympics Committee (IPC) bleken verre van compleet”, zegt Robin Wubben, die aan het boek bijdragen leverde over onder meer de altijd discutabele classificatie-regels, fraude en doping op de Paralympics.

Naast Robin Wubben werkten ook Hans Klippus, Guus Peters, Edward Swier, Eddy Veerman, John Volkers , Bert Wagendorp  en Tessa de Wekker mee aan het boek, dat werd samengesteld door Frans Oosterwijk. 

Voor de uitgave spanden met name twee oud-deelneemsters zich nadrukkelijk in. Zwemster Delphine van Opdorp – Ariëns Kappers en tafeltennisster Irene Louwers-Smits. Financiële ondersteuning kreeg het project van Fonds Gehandicaptensport en NOC*NSF. Het boek is voor 27,99 euro te koop bij Arko Sports Media.