Nieuws

Eerbetoon Fans FC Utrecht aan Jan van Dam (1991-2022)

Tijdens de competitiewedstrijd FC Utrecht- NEC op 29 april, brachten supporters van de thuisclub een eerbetoon aan Jan van Dam. Zoveel indruk maakte het overlijden van sportjournalist Jan van Dam op woensdag 27 april, op 30-jarige leeftijd.   

Pas vier weken eerder was Jan van Dam met de diagnose van een agressieve vorm van kanker geconfronteerd. Sinds februari 2018 was hij in diverse functies verbonden aan AD Utrechts Nieuwsblad. Tot voor kort schreef hij over waterpolo, rugby en zaalvoetbal.

Ook was Jan van Dam werkzaam als eindredacteur voor AD Sportwereld, waar hij wekelijks zorg droeg voor de opstellingen van de eredivisieclubs. Met Tim Reedijk was hij verantwoordelijk voor de verhalen over FC Utrecht.

Het eerbetoon van FC Utrecht-fans aan Jan van Dam (Foto: Roy Lazet/ANP).

 Het schrijven zat in de genen. Vader Harry van Dam was onder meer gemeenteraadsverslaggever voor het Utrechts Nieuwsblad en perschef van FC Utrecht. Zijn - inmiddels overleden - moeder Loes Claerhoudt schreef columns voor deze krant. Zijn oom Kees van Dam was jarenlang buitenlandredacteur bij het Utrechts Nieuwsblad voordat hij de overstap maakte naar het NOS Journaal.

Op de Utrechtse website De Nuk schreef tv-maker Cees Grimbergen een In Memoriam. Daarin schreef hij onder meer: ‘Jan, een jongen die liefde voor voetbal paarde aan liefde voor voetbalattributen. Van voetbalshirts tot scheenbeschermers en badslippers. Als ze maar gedragen waren door voetbalidolen. Voetballiefde en verzameldrang deelde hij met onze zoon Daan, Jans vriend. Zoals na een wedstrijd FC Utrecht-Feyenoord toen ze Robin van Persie zijn badslippers wisten te ontfutselen. De vraag tussen de twee vrienden: wie krijgt de linker badslipper en wie de rechter?’