SCHOT VOOR DE BOEG

Grens

Jodium of podium, bloed of bloemen, de dood of de gladiolen. Bij sport gaat het om grenzen verleggen. Maar bij de ene sport zijn de gevolgen van het passeren van een grens een stuk groter dan bij de andere. En wanneer is die grens bereikt?

Komend weekend is de 91e TT van Assen. In de motorsport is besloten dat de minimumleeftijd in de lichtste klasse, de Moto3, volgend seizoen verhoogd wordt naar 18 jaar. En daar zijn drie dodelijke ongelukken in vier maanden tijd debet aan. Jason Dupasqier mocht maar 19 jaar oud worden, Hugo Millan 14 en Dean Bera Viñales 15. Viñales was het neefje van de grote Maverick, die in 2019 de TT wist te winnen. Het voorbeeld van grenzeloosheid was voor hem tastbaar. 

Karin Mulder

Op het Italiaanse circuit van Mugello werd vorige maand een nieuw snelheidsrecord gevestigd van 356 kilometer per uur. En dat terwijl mijn hoofd er boven de 120 kilometer per uur op de snelweg al bijna afwaait. Vaak ontstaat er na een dodelijk ongeval de discussie of het circuit wel veilig genoeg is. Er zijn in de loop der jaren miljoenen geïnvesteerd in het veiliger maken van circuits. Maar het is een gebed zonder eind. 

Juist nu mis ik de mening van mister TT: Jaap Timmer. Hij overleed in 2017. Ik hoor het hem nog zo zeggen. "Een circuit is niet onveilig, het is hoe je erop rijdt." Dat is een waarheid als een koe. En dus is een logisch gevolg: als het circuit niet aangepast wordt, moet je je snelheid aanpassen. Dat is misschien de enige manier om een soort van 'grens' aan te geven. 

Maar met de druk van sponsoren, media en publiek en adrenaline tot in de kleinste haarvaten is het vooral een mooie theorie. Grenzen verleggen is nou eenmaal een oerinstinct van een topsporter. Er is ook geen vader die op dit niveau denkt dat zijn zoon er nog niet klaar voor is. Ik hou m'n hart vast. 

Laten we in Assen vooral hopen op een mooi podium in plaats van jodium, bloemen in plaats van bloed en vooral gladiolen, veel gladiolen.... 

Vanuit Drenthe wens ik iedereen een spectaculaire maar bovenal veilige TT....

Karin Mulder
Bestuurslid