Nieuws

Foto ‘Madeliefjes voor Maradona’ brengt 1.000 euro op voor gehandicaptensport

De afdruk op acrylglas van wereldberoemde foto ‘Madeliefjes voor Maradona’ van Leo Vogelzang heeft op een Haagse veiling 1.000 euro opgeleverd voor het Fonds Gehandicaptensport.

De veiling van diverse items vond plaats maandag in het clubhuis van de Haagsche Golf Club ten behoeve van het fonds, als afsluiting van een golftoernooi in het kader van de gehandicaptensport.

Vogelzang vertelde de aanwezigen daar over de bijzondere totstandkoming van het beeld en over het misbruik dat van zijn copyright is gemaakt.

Maradona met dochter op de cover van een boek in Nederland en Argentinië en op een muurschildering in Napels.

De foto dateert van 1989 en toont het beeld van de tweejarige Dalma Maradona die op het trainingsveld van het Centro Sportivo Paradiso madeliefjes tussen de voetbalsokken van haar vader Diego frommelt. Tot zijn verbazing én ongenoegen ontdekte fotograaf Leo Vogelzang onlangs hoe zijn foto op het Instagram-account van Dalma Maradona circa 2,5 miljoen likes kreeg.

Jarenlang werd de foto nergens gepubliceerd totdat deze in 1995 op de cover verscheen van een Nederlands boek met als titel De moord op Maradona, een boek van Chris Willemsen. Volgens Vogelzang maakt de foto onderdeel uit van een serie die hij in 1989 in Napels maakte toen hij daar met verslaggever Cor Snel voor Panorama een reportage maakte.

De foto is internationaal veel misbruikt, onder anderen door de dochter van Maradona. Verzoeken aan haar adres om opheldering bleven tot dusver onbeantwoord.

Waar Dalma Maradona de foto vandaan heeft, vraagt Vogelzang zich nog steeds af. Onlangs las de fotograaf dat de dochter meldde dat ze in het bezit was gekomen van het originele beeld, maar Vogelzang heeft geen idee hoe dat kan. Van de foto is onder meer een muurschildering gemaakt in Napels, er rijdt een vrachtwagen in Italië rond met de afbeelding en Vogelzang heeft vernomen dat er ook bij het stadion van Boca Juniors een afbeelding moet zijn van het tafereel dat hij vastlegde.

De fotograaf heeft inmiddels een gespecialiseerd bureau op de kwestie gezet. ,,Wordt vervolgd dus”, aldus Vogelzang.