SCHOT VOOR DE BOEG

Laat het vuil in het riool

Twitter is de valkuil van veel clubwatchers. Zeker voor die met Latijns temperament. Even snel reageren op een onterechte aanval, een scheldpartij, of klinkklare nonsens: het is soms verleidelijk van je af te bijten, maar o zo onverstandig. Til het vuil niet zelf uit het riool om het vervolgens op straat te gooien.

Onlangs maakte ik zelf ook weer eens die fout. Slaapdronken op een vliegveld zag ik iets voorbijkomen wat het gif deed opborrelen. Een foto van mezelf bij een bericht naar aanleiding van de interesse van Feyenoord in FC Twente-speler Ramiz Zerrouki wakkerde het hellevuur aan. Daar gaan we weer.

Leon ten Voorde


Even ter verduidelijking: tijdens de eerste vrijages van Feyenoord met Zerrouki in de zomer kreeg ik hele wilde anonieme hordes achter me aan van zogenaamde Feyenoord-fans. Zakelijke nieuwsberichten waren reden voor een volkstribunaal. Mof, jood, woorden met k. erin: het hele repertoire kwam langs. En de technisch directeur van FC Twente, de 71-jarige Jan Streuer, was een mediageile, seniele ouwe gek.

Over Streuer gesproken: van alle TD’s die ik heb meegemaakt, is Streuer de fijnste om mee samen te werken. De man neemt de telefoon op, belt terug, speelt geen spelletjes, kan tegen kritiek, komt afspraken na, zegt waar het op staat en in 2.5 jaar FC Twente heb ik hem op geen leugen kunnen betrappen. Kom zo iemand maar eens tegen in het voetbal. 

Dus toen vorige week in anonieme kringen mijn foto rondging, met als boodschap: we kunnen weer los gaan op deze ‘Duitser’, ging de irritatie even met me op de loop en gaf ik de zogenaamde plaatser een ietwat cynische veeg uit de pan. Wat bleek nou: ik had de pijl op de verkeerde afgevuurd, terwijl deze arme jongen nota bene een normale vraag had gesteld. Dom, stom, ondoordacht. Diep door het stof, openbaar excuus, maar het kwaad was uiteraard al geschied. 

Bij bijna alle berichten en stukken die daarna over Zerrouki verschenen, stond de reactieknop uit. Zie het als een stukje zelfbescherming, want het blijft o zo lastig niet te reageren op een figuur, die hoopt dat het dak in De Grolsch Veste nog een keer instort, maar nu met duizenden mensen eronder. Al dat andere vuil dat ook nog langskwam laat ik maar in het riool.

 

LEON TEN VOORDE
Bestuurslid NSP