Nieuws

Beste sportfoto 2016 van Eric Verhoeven

’In zwart-wit krijgt foto extra klassiek karakter’

De beste sportfoto van 2016 is afgedrukt in zwart-wit. Toen Eric Verhoeven op 18 december 2016 zijn beeld met de zweefduik van PSV-doelman Jeroen Zoet doorzond, zei hij er nadrukkelijk bij dat hij de foto het mooist vond in zwart-wit. Zodat het beeld een extra klassiek karakter kreeg”, vertelt zijn collega Laurens Lindhout.

Laurens Lindhout werkt bij Soccrates Images samen met Erik Verhoeven. Bij de prijsuitreiking voor de beste sportfoto van 2016 verving hij Eric Verhoeven, die op rondreis is in Bali. ,,Ik was die zondagavond aan het editen toen Eric met die foto kwam. Alles wordt tegenwoordig in kleur afgedrukt, dus was het al bijzonder dat Eric er op stond dat de foto zwart-wit zou worden. Het is ook zo’n echt klassieker foto geworden, zonder reclameborden, een zweef in de stijl van Jan van Beveren.

Volgens jury-voorzitter Michael Kooren kreeg de foto van Erik Verhoeven met ruime voorsprong de voorkeur. Op de tweede plaats kwam Joris Knapen, die voor onder meer Het is koers fotografeert. Hij koos voor een positie in een afdaling van de Tour de France waar Alain Philippe een spectaculaire val maakte en tegen de rotswand kwakte. ,,Ik koos heel bewust voor die positie. Ik mag het niet zeggen, maar nog mooier was het geweest wanneer een echt prominente renner dit was overkomen”, aldus Knapen.

Derde werd Sander Koning met een foto vanaf de zijkant waarop Dafne Schippers lijkt te beseffen dat haar greep naar olympisch goud in Rio mislukt. Koning: ,,Ik fotografeerde daar voor het ANP. Olaf Kraak nam de finish en de reactie daarna voor zijn rekening. Ik kreeg de tip Nickey Romero, de vriend van Dafne, op de tribune in de gaten te houden. Vanuit die positie kon ik deze foto maken.”