Nieuws

Meer media-druk van sponsors

De Duitse skischans-springer Severin Freund, winnaar van 18 wereldbekerwedstrijden, ziet het moment naderen dat hij ook tussen twee sprongen door nog selfies moet posten op sociale media. ,,Nu geldt het motto ‘meer geld voor meer clicks’ nog niet, maar dat gaat met zekerheid een keer gebeuren”, zei Freund (29) op een symposium over sport en communicatie in Frankfurt.

Skispringer Severin Freund

De skispringer zei dat in een toelichting op de druk die sponsors uitoefenen met het doel dat de  gesponsorde sporter zo vaak mogelijk op digitale netwerken aanwezig is.

Tijdens het symposium bleek dat de sociale media tot een nieuwe stroom aan adviseurs heeft geleid, speciaal gericht op communicatie. ,,Het gaat er daarbij om de sporter zo authentiek mogelijk te profileren waardoor ook het contact met de fans wordt vastgehouden. De adviezen zijn vooral bedoeld om fouten te vermijden. Een verkeerde posting kan de sporter tegenwoordig meteen geld kosten”, zei de Duitse pr-adviseur Carsten Meyer, die actief is als speciale media-adviseur van onder anderen voetbaltrainer Domenico Tedesco van Schalke 04.

Ook de activiteiten van clubs en bonden kwamen aan de orde op het symposium. Zo gaf Stefan Mennerich, mediadirecteur van Bayern München inzicht in de omvang daarvan bij zijn club. Voor het tv-kanaal van Bayern München zijn elf mensen werkzaam, op Facebook telt Bayern 43,5 miljoen abonnees.

In een heftige discussie over benadeling van de klassieke media beet Mennerich fel van zich af. ,,Er zijn drie verschillende types in de media, ieder met een eigen positie. De club-tv bezit een sleutelpositie, de rechthebbende zenders zenden onze wedstrijden live uit. De journalistiek kan schakelen, kritiseren en commentaar geven. Die drie mediavormen kunnen niet zonder elkaar”, aldus Mennerich.

De mediadirecteur bestreed dat Bayern München in toenemende mate de eigen media laat prevaleren. Volgens Mennerich hebben spelers van Bayern München dit jaar méér interviews aan externe media gegeven dan ooit tevoren.

(Bron: www.Hessenschau.de)