Nieuws

Azië aan zet in het schaatsen

De tijden zijn veranderd en de verhoudingen in de perszaal van het schaatsen ook. Waar voorheen de Nederlanders regeerden, zijn het nu de Japanners. In Heerenveen hadden we bij wereldbeker één al zo’n idee. In Calgary werd dat bevestigd. Veertig plaatsen in de perszaal en twee derde was voor Japan; misschien zaten er nog twee verdwaalde Koreanen tussen. Nederland was met vijf.

We zaten op elkaar gepropt als in het stadhuis van Osaka, dat ik ooit eens mocht bezoeken voor een reportage (olympische kandidatuur). Daar zitten de kantoorklerken soms met zijn drieën aan een werktafel, waar wij er één gemeenteambtenaar zouden plaatsen. Zo was het in de Olympic Oval van Calgary ook. Daarbij kwam nog eens dat de drie rijtjes persbankjes (met schrijflessenaar) op de hoofdtribune waren verdwenen. Het was dringen.

De Japanners zijn evenwel zeer beschaafd. Niemand praat tegen elkaar in zo’n perszaal van 8 bij 12 meter. Dat kennen we dan weer uit de metro van Tokio. Er wordt niet gesproken. Wat je opvalt in Nederland, na terugkeer uit Nippon: wat is het hier lawaaiig. En wat was die stilte van Japan een weldaad.

Nao Kodaira

Johan de Wit is de Nederlandse coach die de enorme oploop van perslieden heeft veroorzaakt. Japan boekt succes na succes onder zijn inspirerende leiding. Nao Kodaira en Miho Takagi, de Jorien ter Mors en Ireen Wüst van Japan, we gaan er over twee maanden bij de Olympische Spelen veel en vaak over berichten. Zij kunnen zo maar vier gouden medailles binnenhalen. Japan is nooit verwend bij schaatsen. Hiroyasu Shimizu won de 500 meter van Nagano 1998. De rest van de medailles waren voor de Noor Söndral en de Nederlanders Romme en Postma.

Dat Noorwegen terug is aan het front, zo bleek in twee weken geleden in Stavanger, leidde niet tot een run op de Canadese persplaatsen. Amerikanen waren ook niet te bekennen. Canada; misschien waren er twee of drie journalisten. Nee, de richting voor schaatsen is de komende jaren oostwaarts. ‘Daar ligt grote potentie, ook financieel’, sprak De Wit in Calgary, voordat hij voor het sponsorwandje weer een interview gaf. Sven Kramer, die nog twee jaar voor Honda of Sony gaat schaatsen, het zou wat zijn.

 

JOHN  VOLKERS

De Volkskrant