Nieuws

‘Hobbyfotograaf’ ontvangt doodleuk accreditatie Calgary

In Thialf is hij al herhaaldelijk door suppoosten gemaand te stoppen met fotograferen. Vanaf de tribune met lange lenzen fotograferen tijdens de schaatswedstrijden is volgens de huisregels namelijk verboden. Tijdens de ISU World Cup in Calgary ontving hij afgelopen weekeinde zelfs zonder het geringste probleem een perskaart, kennelijk op basis van zijn blauwe ogen. Een opdrachtgever was er in elk geval niet.

 

We hebben het hier over Oscar van den Bosch, een amateurfotograaf die er genoegen in schept zijn foto's gratis weg te geven aan schaatsers en soms ook aan media. Hij publiceert de foto's op zijn Facebookpagina en daar zijn ze zonder problemen te rippen.

 

Onze vicevoorzitter John Volkers protesteerde tevergeefs bij de lokale perschef in Calgary. Een mailtje naar de ISU met een afschrift aan ISU-president jan Dijkema had op dat moment niet het gewenste effect. Drie dagen lang paradeerde hij met zijn perskaart door de Olympic Oval, zette zijn trofee zelfs pontificaal op zijn Facebookpagina met daarbij de benauwde hashtag #sofarsogood. Tot grote ergernis van thuiszittende fotografen en de professionals langs de ijsbaan.

 

Om herhaling te voorkomen heeft de NSP opnieuw geprotesteerd bij de ISU en bij de organisatie van de World Cup in Salt Lake City, mocht hij daar onverhoopt opduiken. De perschef in SLC heeft laten weten dat hij daar niet is aangemeld en ook niet zal worden toegelaten. De ISU overweegt hem op de zwarte lijst te plaatsen voor toekomstige evenementen.

 

In een brief aan de organisatie van het Olympisch Kwalificatie Toernooi in Heerenveen zal eveneens worden gewezen op zijn praktijken, die wegens gebrek aan een perskaart doorgaans vanaf de tribune worden uitgevoerd.

reactie van Oscar van Bosch, d.d. 7 december 2017

Hallo,

 

Tot mijn grote verbazing kwam ik op jullie site een artikel tegen waarin ik met naam en toenaam word genoemd en voor mijn gevoel zelfs publiekelijk aan de schandpaal word genageld.

Dit is het artikel waar het om gaat:  http://www.nsp.nl/968-hobbyfotograaf-ontvangt-doodleuk-accreditatie-calgary.html

 

In het artikel wordt de suggestie gewekt dat ik op mogelijk slinkse wijze in Calgary een perskaart bemachtigd zou hebben.

De waarheid is echter dat ik in Calgary op geen enkele manier zelf heb geprobeerd om een accreditatie te krijgen.

Net als bij mijn eerdere bezoek aan een World Cup in Calgary een paar jaar geleden had ik gewoon mijn kaartjes gekocht om vanaf de tribune de schaatswedstrijd op een van de snelste ijsbanen ter wereld te bekijken.

 

Bij het bekijken van trainingen in de Olympic Oval in de week voorafgaand aan de World Cup heb ik een tijdje staan praten met oude bekenden die werkzaam zijn bij de Oval, daarbij werd ik voorgesteld aan iemand van de Oval die daar werkzaam is bij de media afdeling.

Die gaf mij vervolgens aan dat hun vaste "huis fotograaf" niet aanwezig kon zijn bij de World Cup en aangezien hij had gehoord dat ik enthousiast foto’s maak vroeg hij mij of ik interesse had om tijdens de World Cup foto's te maken mits de Oval deze foto’s zou mogen gebruiken als ze dat wensten.

Dat is voor mij als "hobbyfotograaf" natuurlijk niet echt een keuze, net als denk ik ieder ander persoon die de mogelijkheid krijgt om bij een World Cup eerste rang aan het ijs te staan heb ik dat aanbod met veel enthousiasme geaccepteerd.

 

In tegenstelling tot wat er in het artikel wordt gesuggereerd kan ik dus oprecht zeggen dat ik op geen enkele onfatsoenlijke, illegale, oneerlijke of strafbare manier aan de perskaart heb geprobeerd te komen maar dat het mij aangeboden werd.

Het kan en mag dat bepaalde mensen het daar niet mee eens zijn en van mening zijn dat ik dat niet had mogen krijgen maar ik kan op echt geen enkele manier bedenken dat ik iets fout gedaan heb waarvoor mijn naam op deze manier door het slijk gehaald zou moeten worden.

 

In Thialf is het mij vorig seizoen duidelijk gemaakt dat het fotograferen met een grote lens niet toegestaan is volgens de regels, ik vind dat jammer maar aangezien het in de regels staat heb ik mij daar natuurlijk gewoon aan te houden.

Sinds dat ik van deze regels op de hoogte ben heb ik mij hier ook gewoon netjes aan gehouden en heb sindsdien bij geen enkele officiële wedstrijd in Thialf een grote lens meegenomen.

 

Tot slot is het mij niet duidelijk wie dit artikel geschreven heeft maar ik krijg het vermoeden dat er mogelijk sprake was van het gebruik van onjuiste feiten bij het schrijven van dit stuk.

Er is ook op geen enkele manier geprobeerd met mij contact op te nemen om op een redelijke manier aan te geven dat er problemen waren zonder direct te gaan dreigen met verboden of zwarte lijsten, aangezien mijn naam bekend is bij de auteur was dit naar mijn mening zeer zeker mogelijk geweest.

Graag zou ik dan ook in contact treden met de auteur om aan te horen wat ik volgens hem/haar misdaan zou hebben en om eventueel nogmaals uit te leggen wat ik zojuist in deze email ook aangaf.

 

 

 

met vriendelijke groet,

 

Oscar van den Bosch