Nieuws

Foto’s graag gratis inleveren bij A Touch of Gold!

Fotografen opgelet: wie ooit nog het plan heeft te fotograferen bij het turngala Univé A Touch of Gold, wordt geacht zijn/haar beeldmateriaal gratis ter beschikking te stellen ,,voor promotionele doeleinden”. Die eis blijkt bij navraag niet onderhandelbaar, stelt Stefaan Eskes van het marketingbureau AYBBP.

Het overkwam eind december Margarita Bouma, die haar verzoek tot accreditatie voor het evenement in Ziggo Dome vergezeld zag gaan van de volgende voorwaarde: ,,Wij vragen u om de foto’s rechtenvrij ter beschikking te stellen voor promotionele doeleinden van het evenement.”

Bouma ging daarmee uiteraard niet akkoord en dat leidde tot een scherp protest van de NSP. De redenering dat fotografen niet graag langskomen om ergens gratis te werken en dat ook Jonnie Boer niet om niet buiten de deur kookt, maakte geen indruk op Eskes.

,,Een aantal andere professionele collega’s die wij actief hebben benaderd (ingehuurd), worden voor de werkzaamheden gecompenseerd. De overige fotografen die graag wilden komen en we geaccrediteerd hebben, zijn akkoord gegaan met de voorwaarden”, aldus Eskes.

Volgens hem waren andere media (Ziggo Sport, FOX Sports, Shownieuws) ook niet te beroerd om materiaal te delen. ,,Uiteraard heeft de fotograaf daarnaast het recht om het materiaal zelf naar andere media-partijen door te zetten en daar een compensatie voor te vragen”, vindt Eskes. Het NSP-protest berust zijns inziens  ,,op een foute interpretatie van de situatie”, want de fotografe had zich volgens Eskes ,,zelf uitgenodigd”.

Het is het zoveelste voorbeeld dat organisatoren van evenementen lak hebben aan auteursrecht en menen hun eigen condities te kunnen stellen. In elk geval was er met zo’n ongastvrij fotografenbeleid gelukkig weinig beeldmateriaal van het evenement in de media terug te vinden.

GERARD DEN ELT