Nieuws

KNWU belooft beterschap na uitglijder

Het was geen visitekaartje voor het wielrennen, dat NK Baanwielrennen in de dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw in Alkmaar. Fotograaf Davy Rietbergen maakte een treffende foto van de “perskamer”, met daarop twee tafels en drie stoelen, geen internet, een gordijn, slechts drie stroompunten, geen deelnemerslijsten en geen aanspreekpunt voor de media.

In de discussie op Facebook voegde Peter van Leeuwen (ANP) eraan toe dat de uitslagen nergens beschikbaar waren. En dat allemaal in periode van wederopstanding van het Nederlands cyclisme. ,,Een dikke onvoldoende om een vierdaags evenement mee te beginnen”, vond Rietbergen. Dat werd gedurende het NK ook niet veel beter. Het licht was slecht om me te werken.  ,,Toen we meermaals aan de organisatie aangaven of er meer licht aan mocht, werd ons verteld dat wij niet zo moesten zeuren.”

Dick Soepenberg voegde daar ondanks enkele verbeteringen (stroom, programma, wat te eten en te drinken) aan toe: ,,Maar ondanks dit alles waren de werkomstandigheden zwaar onvoldoende. Aanwezig drie schrijvende collega's. Naast Dave en ondergetekende nog een fotograaf voor de Volkskrant. Verder veel liefhebbers van de baanwielersport, die zich niet aan regels hielden, zoals de huisfotograaf van de wielerbaan in Apeldoorn.”

Soepenberg schatte de verhouding bij de fotografen tussen professionals en amateurs in op 40-60. Edward Swier merkte op dat hij de afgelopen periode bijna jaarlijks overlegde met de KNWU wat er beter of anders moest. ,,Het is echt niet moeilijk, en ik hoef ook echt geen driegangendiners of een pluchen stoel, maar investeer er in ieder geval even tijd in. Dat initiatief moet toch echt van de KNWU komen”, aldus Swier.

Anne Loes Kokhuis trok na alle kritiek op de wielerbond het boetekleed aan. ,,Wij horen vanuit de KNWU voor goede voorzieningen voor jullie te zorgen en dat is niet gebeurd.” Hoewel ze nog een poging deed, verwachtte ze niet ,,dat dit voor dit NK nog op niveau komt”. Zij wilde niet de vinger wijzen ,,naar de organisatie met goedbedoelde vrijwilligers”. Kokhuis: ,,Vanuit het uniebureau moeten we hier scherper op zijn. Dat helpt jullie om je werk te kunnen doen en daarmee helpen wij onze sport.”

Afgesproken is om nog deze maand om de tafel te gaan zitten om herhaling te voorkomen.

GERARD DEN ELT