Nieuws

46 kandidaten voor fotojaarprijs

Precies 46 fotojournalisten dingen met hun werk mee naar de prijs voor de Sportfoto van het Jaar 2017. De inzendtermijn is met ingang van heden gesloten, de jury gaat nu naarstig op zoek naar de tien markantste beelden van het voorbije sportjaar. Daaruit wordt de prijswinnende sportfoto gekozen.

De jury van de Sportjournalist van het Jaar 2017 (m/v) is inmiddels bijeen geweest en heeft zijn keuze bepaald. Die wordt bekend gemaakt op maandag 22 januari 2018 tijdens het NSP Sport en Media Nieuwjaarsdiner, georganiseerd door Arko Sports Media met medewerking van cateraar La Place en sportmarketingbureau House of Sports.

Plaats van handeling: de Coolste Baan van Nederland in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Tientallen collega’s en nieuwsorganisaties hebben zich inmiddels aangemeld, dus wees er snel bij. Aanmelden voor (ex-) NSP-kaarthouders kost €52,50 (ex BTW) en kan via https://www.aanmelder.nl/sportenmedianieuwjaarsdiner/part_program

Op die avond nemen we officieel afscheid van voormalig NSP-directeur Marina Witte. Daarnaast discussiëren Dione de Graaff (NOS), Jaap de Groot (Telegraaf) en Barbara Barend (HELDEN Magazine) onder leiding van Marcel Maijer (RTL) over de vraag waarom op sportredacties zo weinig vrouwen werken.

Pauline Siemers (perschef Oranje Leeuwinnen tijdens EK 2017) en Rob de Leede (UEFA’s perschef bij EK vrouwenvoetbal) bieden een kijkje achter de schermen van het succesvol verlopen EK vrouwen.

Sportfotografen Klaas Jan van der Weij en Pim Ras debatteren over hun verschillende fotostijlen die tot uiting komen in hun vorige maand verschenen boeken SPORTRET en MOMENTS. Verder aandacht voor het werk van de spaarzaam in het vak aanwezige sportfotografes.

Uiteraard reikt de NSP de gebruikelijke jaarprijzen uit voor de Sportfoto van het Jaar, de Sportjournalist (m/v) van het Jaar en het grootste Sportjournalistieke Talent (m/v) in ons mooie vak. Verder maken we de Sportpersoonlijkheid van het Jaar 2017 bekend, de sportman die mag plaatsnemen in een illuster rijtje van de afgelopen jaren, zoals Arjen Robben (2014), Max Verstappen (2015) en Sven Kramer (2016).

Het slotwoord is voor NRC-columnist en sportverslaggever Marcel van Roosmalen, die ingaat op zijn ervaringen met vrouwen in de sportjournalistiek.