Nieuws

Over vrouwen en het nut van mediatraining

Impressie van het NSP-jaarfeest (foto: Ronald Speijer)

Het jaarlijkse NSP Sport & Media Nieuwjaarsdiner 2018 vond maandag 22 januari plaats naast de Coolste Baan van Nederland in het Olympisch Stadion maar kende een hot topic. In geen andere tak van de journalistiek zijn zo weinig vrouwen werkzaam.

De door Marcel Maijer (RTL) gepresenteerde avond begon met een paneldiscussie. Barbara Barend (Helden Magazine) gaf aan dat vrouwen een extra dimensie toevoegen aan de sportjournalistiek en moedigde zowel sportjournalistieke organisaties als vrouwen zelf aan om verandering aan te brengen in de scheve verhoudingen.

Mascha de Jong, presentator Marcel Maijer, Dione de Graaff en Barbara Barend (vanaf links) discussiëren over de positie van vrouwen in de sportjournalistiek (foto: Ronald Speijer)

Er kwamen voorbeelden ter sprake van tegenwerking op onderwijsniveau, maar er werd ook gewezen op het geringe aantal vrouwen met een passie voor sport, zeker in vergelijking met mannen. Mascha de Jong (Telegraaf) vertelde een persoonlijk verhaal over het tikken tegen een deadline aan in de perskamer terwijl ze borstvoeding moest geven. Uiteindelijk besloot ze jaren later zelf uit het vak te stappen. Voor Dione de Graaff (NOS), ook een ‘ankervrouw’ van de vaderlandse sportjournalistiek, gaat het er vooral om dat meiden en vrouwen hun droom durven najagen. Als de passie voor de sport er is, dan is alles mogelijk, ondervond ze zelf.

MARINA ERELID

Natuurlijk werden er ook prijzen uitgereikt op deze gezellige, informele en informatieve avond. Op basis van kwantitatieve kansberekening was het logisch dat de prijzen bij mannen terechtkwamen. Jiri Büller (beste foto), Henk Hoijtink (beste sportjournalist) en Pieter Zwart (talent) werden geëerd. De NSP Sportpersoonlijkheidsprijs (zie elders op de site) ging naar Annemiek van Vleuten. Uiteraard viel ook Marina Witte in de prijzen. De ‘moeder aller sportjournalisten’ ging vorig jaar met pensioen en werd benoemd tot erelid van de NSP. Van de KNSB ontving ze eveneens een ‘blijk van erkenning’.

NSP-voorzitter Gio Lippens maakt de benoeming bekend van Marina Witte tot erelid van de NSP (foto: Ronald Speijer)

MEDIATRAINING? JA.

Dankzij Pauline Siemers, perschef Nederlands vrouwenelftal op het EK en Rob de Leede, perschef UEFA, kreeg de zaal een kijkje achter de schermen bij het EK-vrouwenvoetbal. De Leede schetste het beeld dat ook internationaal gezien vrouwelijke sportjournalisten achterblijven. In een gloedvol en meeslepend betoog loodste Siemers het publiek door het mediabeleid rondom het Nederlands Vrouwenelftal. Dat begon voor haar al een jaar eerder. Mediamanagement maakte onderdeel uit van het teamproces, bleek. Siemers liet de meiden elkaar interviewen en bereidde de speelsters voor op de moeilijke vragen. Opmerkelijk: na iedere EK-wedstrijd besprak ze in de kleedkamer de mediastrategie (teamboodschap), waarna de speelsters de pers te woord stonden. Kretologie als ‘heerlijk onbezonnen meiden zo zonder mediatraining’, zoals overal opdook, kan dus de prullenbak in. Siemers gelooft in de kracht van mediatraining en het EK Vrouwen is het bewijs dat dit werkt. Ook interessant: Als onderdeel van het groepsproces kwamen de Oranje Leeuwinnen tot een collectieve aanpak van social media. Ja echt, eensgezind mediabeleid draagt bij aan sportieve successen.

Pauline Siemers en Rob de Leede verklaren het succes van het EK vrouwenvoetbal (foto: Ronald Speijer)

THEATER

Er was volop gelegenheid om gedurende de avond te netwerken en bij te praten. Maar gelukkig zat iedereen op zijn of haar stoel toen het podium werd vrijgegeven aan twee topfotografen: Klaas Jan van der Weij (Volkskrant) en Pim Ras (AD). Met als thema fotostijlen sportfotografie verzorgden beide heren een schitterende analyse van hun eigen werk, maar zeker ook van dat van de ander. Hun ‘act’ leverde een intiem kijkje achter de schermen op, maar ook een retoriek theaterwaardig. Klaas Jan en Pim kregen de lachers op hun hand en bewezen: fotografie is topsport waarin passie en trots een voorname plek innemen.

Klaas Jan van der Weij (links) en Pim Ras bij hun ‘act’ over sportfotografie (foto: Ronald Speijer)

De laatste spreker was Marcel van Roosmalen. Hij dompelde de zaal onder in herkenbare stereotypen uit de voetbalwereld, waarmee hij voor een humoristische en luchtige afsluiting zorgde van een wederom geslaagde avond. Aan de bar werd het vervolgens nog laat. De ruim 200 aanwezigen bij het NSP Sport & Media Nieuwjaarsdiner onderstreepten dat de sportjournalistiek springlevend is, maar op de vraag waarom er zo weinig vrouwen tot het gilde toetreden en wanneer daar verandering in komt, kwam geen eenduidig antwoord.

ARNOUT VERZIJL

Alle prijswinnaars bijeen. Vanaf links Pieter Zwart, Robin van Lonkhuijsen, Jiri Büller, Louis van de Vuurst en Henk Hoijtink (foto: Ronald Speijer)