Nieuws

De nieuwe regels rond Oranje

Nieuwe bondscoach, nieuwe regels. Vaarwel de losse perspolitiek die ooit door Kees Jansma werd geïntroduceerd. Rond de vriendschappelijke interland Nederland-Engeland werden de nieuwe mediaregels voor het eerst toegepast en de eerste ervaringen zijn met gemengde gevoelens ontvangen. De NSP werd daarin overigens niet gekend.

Er zijn tot dusver weinig grote klachten gehoord, wel kleine irritaties. Voorbeeldje? RTL wordt door de KNVB gezien als één zendgemachtigde en daarom mochten de camera’s van RTL Nieuws (4) en RTL7 niet allebei een vraaggesprek met een van de internationals opnemen. Dat leidde tot protest van RTL, want de NOS werd wel toegestaan om zowel namens Studio Sport als het Jeugdjournaal opnames te maken.

En het gebruikelijke aankomstritueel in Huis ter Duin in Noordwijk is ook gesneuveld. Ditmaal verzamelden de spelers in beslotenheid op Woudschoten in Zeist, buiten de waarneming door de media.

De trainingen waren slechts beperkt openbaar. Op de eerste dag (maandag 19 maart) was er een persconferentie van bondscoach Ronald Koeman en was de mixed zone opengesteld voor een ontmoeting met de spelers. Die waren opgedeeld in twee groepen: de ene dag de ene helft van de internationals, de andere dag (dinsdag 20 maart) de andere helft.

Opvallende regel: internetmedia met camera worden gezien als printmedia en daarom waren interviews op camera niet mogelijk. En nog zo’n beperking: nationale radio- en/of tv-zenders mochten maximaal twee spelers ondervragen.

Oranje werkte twee besloten trainingen af en twee trainingen waren alleen het eerste kwartier toegankelijk voor journalisten.

Na de interland Nederland-Engeland was het behoorlijk druk in de mixed zone na afloop van het duel, met zo’n zestig collega’s die de internationals van beide landen vragen wilden stellen. Ondanks de drukte verliep dat zonder problemen, op een collega na die meende dat hij een selfie moest maken met Memphis Depay. Engelse media waren over het algemeen lovend over de aanpak van KNVB en NSP; er werden diverse e-mails met complimenten van Engelse media (The Times, BBC Radio) ontvangen.

Diverse collega’s gaven aan wel te moeten wennen aan de nieuwe spelregels rond Oranje, maar erkenden dat ze wel werkbaar zijn. Zeker in vergelijking tot de mediavoorschriften bij sommige andere landen, aldus Henk Hoijtink (Trouw). ,,Als je daar naar kijkt, dan hebben we niets te klagen’’, vindt hij. ,,De bondscoach was in vier persconferenties rond de interlands beschikbaar voor vragen en dat is prima.’’

GERARD DEN ELT

Wout Weghorst wordt gevaagd naar zijn ervaringen als debutant

Bert Maalderink (NOS) interviewt aanvoerder Virgil van Dijk in de mixed zone