Nieuws

Harry Hesseling (1944-2018)

In zijn laatste woonplaats Waren (Duitsland) is woensdag 11 april  Harry Hesseling op 73-jarige leeftijd overleden. Hij was al enige tijd ziek. Hesseling was van 1968 tot 2002 als sportjournalist aan Nieuwsblad van het Noorden verbonden, waarvan geruime tijd als chef van de sportredactie.

Harry Hesseling (rechts) bepaalt met Martin Koeman (midden) en collega-sportjournalist Dick Heuvelman (links) de transferprijzen voor het spel Coach van het jaar van het Nieuwsblad van het Noorden.

Hesseling deed veel verslag van schaatsen en voetbal, ook vaak namens de toenmalige Geassocieerde Pers Diensten (GPD) waarvan het Nieuwsblad deel uitmaakte. Met name FC Groningen volgde hij intensief.

Als chef sport oefende Hesseling met de sportredactie nadrukkelijk invloed uit op de stadionontwikkelingen in Groningen. Lang ging destijds de voorkeur van de verantwoordelijke bestuurders uit naar renovatie van het Oosterpark. Het Nieuwsblad kritiseerde dat idee en pleitte voor nieuwbouw, waarna uiteindelijk de Euroborg tot stand kwam.

,,Het oude stadion zou worden gerestaureerd. Wij bleven schrijven dat en waarom er een nieuw stadion moest komen. Dat was een vorm van erkenning. We zijn met veel liefde voor het vak spraakmakend bezig geweest”, aldus Dick Heuvelman, die jarenlang samenwerkte met Hesseling bij Nieuwsblad van het Noorden.

In de jaren tachtig was Harry Hesseling ruim tien jaar voorzitter van de NSP. Na een bestuurswisseling in 1980 werd besloten tot splitsing van vereniging en stichting. Onder de vlag van de stichting werd op initiatief van Joop Niezen de NSP-kaart als service-instrument ingevoerd. ,,Harry was een enorm gewaardeerde voorzitter van de vereniging in een roerige periode. Het was goed samenwerken met hem, hij was heel bedachtzaam, maar trok ook steeds met snedige opmerkingen de aandacht”, aldus Niezen.

,,Fijne hartelijke collega, met wie ik als verslaggever van de Volkskrant vooral op de Winterspelen van 1988 in Calgary een gouden tijd in ons huurhuis beleefde samen met Johan Woldendorp (Trouw) en Ronald ten Brink (de Volkskrant)”, reageerde Guus van Holland op de website van Het Nieuwsblad van het Noorden. Ook Poul Annema reageerde daarop: ,,Wat  een verdrietig bericht, herinner me Harry als een sympathieke, zeer bekwame collega. Mijn medeleven gaat uit naar zijn naasten!”

Na de samenvoeging met de Drents Groningse Pers en omvorming van de krant tot Dagblad van het Noorden in 2002 ging Hesseling met vervroegd pensioen.

Na zijn pensionering woonde Hesseling jarenlang in Spanje. Later verhuisde hij naar Waren, gelegen tussen Rostock en Berlijn. De uitvaart heeft in besloten kring plaats. De NSP kijkt met dankbaarheid terug op de inzet van Harry Hesseling voor de NSP. Het medeleven gaat uit naar zijn nabestaanden.