Nieuws

‘NBA live is voor de freaks’

Het eind komt in zicht voor de NBA. In de nacht van donderdag op vrijdag (31 mei/1 juni) beginnen de ‘Finals’ tussen de Cleveland Cavaliers en de Golden State Warriors. Het nachtwerk voor de Ziggo-verslaggevers Mart Smeets, Ronald van Dam en Frank Vischschraper zit er bijna op.

Rond drie uur ’s nachts beginnen de Amerikaanse basketbalwedstrijden, avond na avond bijna. Méér dan 2,5 uur duurt het voordat de finish wordt bereikt na 4 keer 12 minuten zuivere speeltijd en een emmer vol time-outs en commerciële breaks. Het enthousiasme van Mart Smeets, Ronald van Dam en Frank Vischschraper lijdt er niet onder, zeker niet nu de Finals nabij zijn.

NBA-basketbal is uitgegroeid tot een traditie op Ziggo (en de voorgangers als Canal+ en FilmNet). ,,Sinds 1993 zenden we de NBA uit, al 25 jaar. Het is ons langst lopende sportcontract”, zegt Ben Visser van Ziggo. Na de nachtelijke live-uitzendingen krijgen de liefhebbers vanaf zeven uur ’s morgens overdag op gezette tijden een herkansing;  dán in een compactere vorm, zonder hinderlijke onderbrekingen.

De kijkcijfers blijven bescheiden; voor Ziggo zijn de uitzendingen op het open kanaal 14 vooral een middel om nieuwe kijkers tot een  Ziggo-account te verleiden. ,,Met de samenvattingen er bij komen we wel eens op 25.000, met een uitschieter naar 40.000, maar het kijkcijfer blijkt moeilijk te meten op onze abonneekanalen”, aldus Visser.

Ronald van Dam met Geert Hammink (rechts) in de commentaar-cel

De NBA kent zoveel liefhebbers dat ook Studio Sport vrijwel dagelijks flitsen laat zien, veel vaker dan er Nederlands basketbal te zien is bij de NOS. ,,Waar je ook komt, op feestjes, in het café, overal merk je dat de NBA goed gevolgd wordt in Nederland. LeBron James en Stephen Curry zijn ook in Nederland bekende topsporters”, weet Ronald van Dam. Hij was eerder als schrijvend journalist voor het Utrecht Nieuwsblad al zeer geïnteresseerd in Amerikaanse sporten en doet inmiddels al ruim twintig jaar verslag van NBA-basketbal op de tv.  Eerst bij Canal+ en SuperSport/FilmNet, nu bij Ziggo waarvoor hij ook het Nederlandse basketbal volgt.

Daarnaast is Van Dam als freelance tv-verslaggever werkzaam voor FOX Sports (honkbal, American Football), Eurosport (autosport), de NOS (motorcross) en voor de Nederlandse basketbalbond. Het meeste werk ligt bij Ziggo waar hij bij basketbalwedstrijden gesecondeerd wordt door afwisselend twee voormalige NBA-spelers: Francisco Elson, in 2007 de enige Nederlander die ooit de NBA Finals won (met San Antonio Spurs in 2007), en Geert Hammink, ex speler van Orlando Magic en Golden State Warriors.

Het draaiboek voor de uitzendingen is steeds hetzelfde. Van Dam: ,,Vanuit Amerika krijgen we de satelliet-coördinaten door waarop we de beelden hier in Nederland binnen kunnen laten lopen. Zo hebben we drie kwartier tot een uur de tijd om te soundchecken, om ons goed voor te bereiden. Ik doe dat met enkele websites die ik ook tijdens de wedstrijd open laat staan en enkele vellen met handmatig gemaakte aantekeningen wat ik nog altijd het prettigst vind om mee te werken. Vlak voor het begin van de wedstrijd gaan we on air. Francisco Elson of Geert Hammink zorgt voor de tactische analyses, de achtergronden die ze kennen, de duiding. Ik doe, zoals wij dat noemen play by play verslag. Als er een onderbreking komt, vullen we die met eigen commercials, met promo’s of teasers, óf we laten zien wat er op dat moment in de hal gebeurt met cheerleaders en zo.  In de Finals lossen we elkaar bij de verslaggeving met drieën af. Als er een zevende wedstrijd komt, doet Mart die.”

,,Zeker de live-uitzendingen zijn voor de freaks”, beseft Ronald van Dam. ,,Maar de samenvatting vanaf  zeven uur ’s morgens trekt veel kijkers die bij hun ontbijt wat mee willen nemen. De NBA is echt gaaf om te volgen, er is altijd wel actie, spektakel.”

Met de NBA Finals komt er een einde aan het lopende contract van Ziggo. Wat de rechten Ziggo kosten, mag Visser niet onthullen. Ben Visser: ,,We zijn in gesprek over een nieuw contract voor de komende drie jaar. Ik ga ervan uit dat ook dit contract rondkomt.”

 

HENK MEES