Nieuws

Vol huis, behalve de perstribune

Donderdagavond 31 mei speelden de Nederlandse volleybalsters in Apeldoorn tegen Brazilië en dat was vroeger, zo sprak opa, een garantie voor een vol huis. Inderdaad zat het stadion Omnisport behoorlijk vol, meer dan vierduizend toeschouwers, maar de belangstelling van de Nederlands sportpers voor de nummer vier en acht van de wereld was bepaald dramatisch te noemen.

Ik was de enige schrijvende journalist (met NSP-kaart) die zich in Apeldoorn meldde. Op de royale perstribune, de hele eerste rij aan de korte zijde van het veld was vrijgehouden voor ‘Press Seats’, zat ik naast technisch directeur Bram Ronnes (geeft geen handen) en persman Thijs Pietersen. Aan de andere kant van mij zat de Braziliaanse voorlichter die elke balwisseling op Twitter gooide en daarnaast een fotograaf van de wereldbond FIVB. André Weening zat even verderop een foto af te werken en dan had je het wel gehad.

Hoe anders was dat vroeger, dacht ik bij mezelf. Dan zat je zomaar met een man of tien van de schrijvende pers op zo’n tribune. Er waren volleybalmedewerkers van de grote kranten, zoals Chris Mast, Dick van Niekerk, Willem Bekebrede, Marc Hamer en Paul Demelinne. Er zaten verslaggevers van Parool, van AD, ANP, van Trouw, van de Audet-bladen, de NRC, de Haagsche Courant, van Persunie, van de GPD, van de Telegraaf en van de Leeuwarder Courant dan wel het Dagblad (toen Nieuwsblad) van het Noorden.

Ronald Woudenberg, Hans Koster, Bouke Nielsen, Siebe Annema, Joep Verdonck, Bert Dijkstra, Robèrt Misset, Harry ten Asbroek, Willem Held, Hans Klippus, Willem Vissers, Eddy van den Beek, Ad Heesbeen, illustere namen. En dan had je nog Hidde van de Ploeg van het blad Volleybal, vaak gesecondeerd door kompaan Mast. Of je schudde handen met Hans Vandeweghe en Kees Kooman van Sport International.

Die tijden zijn voorgoed voorbij. Dat zag ik op een donderdagavond in Apeldoorn, waarbij ik ook mocht vaststellen dat Thijs Pietersen van de Nevobo een keurige perskamer had ingericht, dat de internetverbindingen dik in orde waren en dat er volop broodjes waren voor de mannen en vrouwen die tegenwoordig social media bedienen voor de volleybalbond dan wel de website van de FIVB inhoudelijk vullen. Ik nam zelf ook maar een paar broodjes. Maar de bestelling kan voortaan wat minder royaal. Het legertje volleybalvolgers (vovo’s) is uitgedund.

JOHN VOLKERS
De Volkskrant