Nieuws

Jan Janssen mist presentatie

Het was de bedoeling dat voormalig Tourwinnaar Jan Janssen, inmiddels 78 jaar, vorige week persoonlijk een biografie over hem in ontvangst zou nemen. Een valpartij, enkele dagen eerder opgelopen op de racefiets, verhinderde hem aanwezig te zijn bij de presentatie in Zeist, de woonplaats van auteur Fred van Slogteren.

,,Jan ligt helemaal open met schaafwonden en hij heeft een zware hersenschudding”, vertelde Van Slogteren. Volgens de auteur was Janssen verplicht tot een week bedrust in een verduisterde kamer.

Het boek, getiteld ‘Jan Janssen, alleen het hoogste telde’, biedt weinig nieuws. Slechts zo’n 25 pagina’s zijn toegevoegd aan een eerdere versie die in 2001 verscheen met als titel: ‘Jan Janssen, vedette op de grens.’ In de aanvulling vertelt Jan Janssen onder meer over zijn gewonnen strijd tegen kanker. Met deze uitgave komt het aantal Nederlandstalige boeken over Jan Janssen op vier.

In het zicht van de Tour de France is ook over Tom Dumoulin inmiddels al voor de vierde  keer een boek verschenen. In 2017 kwamen er al twee uit na zijn zege in de Giro. Freelancer Leon de Kort schreef een boekje in zakformaat (96 pagina’s). Voor het boek ‘Dumoulin, historische race naar het roze’ tekenden Robin van der Kloor, Patrick Delait (beiden De Limburger) en Daan Hakkenberg (AD) gedrieën.

Tom Dumoulin kan zijn boekenkast nu verder vullen met ‘Tom Dumoulin, van roze droom tot gele trui’ en ‘In het spoor van Tom Dumoulin’. Voor het eerste boek baseert auteur Jairo van Lunteren zich op interviews waarin onder anderen de oud-renners Jan Janssen, Joop Zoetemelk, Peter Winnen en NOS-verslaggever Gio Lippens een beeld schetsen van kwaliteiten en het karakter van Dumoulin.

Het boek ‘Ín het spoor van Tom Dumoulin’ laat vooral zien hoe de hoofdpersoon zich ontwikkelde als wielrenner met veel aandacht voor zijn prestaties in Giro, Tour, klassiekers en WK’s. Auteur Guy Van Den Langenbergh, wielerjournalist bij de Vlaamse krant Het Nieuwsblad, kan daarvoor bogen op zijn ervaringen bij veel grote wielerwedstrijden sinds 2000.