Nieuws

Gastvrij voor de media

Het EK korfbal in Friesland was voor de Leeuwarder Courant reden genoeg om dagelijks aandacht te besteden aan het evenement. Niet alleen aan de prestaties van grootmacht Nederland, dat natuurlijk de titel weer voor zich opeiste, maar we schreven ook verhalen over het segment daaronder. Soms met een Friese link, anders vanuit nieuwsgierigheid.

Het toernooi werd georganiseerd op vier verschillende locaties: Drachten, Gorredijk, Heerenveen en Leeuwarden, waarbij Sportstad Heerenveen het podium in het slotweekeinde was.

De media (in oranje gehuld) dicht op de huid van het EK korfbal.

De werkomstandigheden waren voor ons zeer prettig, we kunnen niet anders zeggen – al zijn we als Friese journalisten ook niet anders gewend als we wedstrijden in de zaalcompetitie bezoeken. Korfbalclubs in Friesland ontvangen je met open armen en alle welwillendheid qua omstandigheden. Natuurlijk was het bij de groepsfase, met de wedstrijden in ‘gewone’ sporthallen, iets meer basic dan in Heerenveen, maar ook daar hadden we niks te klagen.

Voor de geschreven pers waren er werkplekken, dicht op het veld, met goed zicht, voorzien van voldoende stroompunten en deugdelijke WiFi. Waarbij we ook nog eens ter plekke werden voorzien van drinken. Een vorkje meeprikken als de organisatie en vrijwilligers gingen eten was ook geen probleem.

Twintig verschillende Nederlandse media hadden zich voor het EK geaccrediteerd. Buitenlandse media waren niet op het EK afgekomen. Onopgemerkt bleef het niet in Europa. 'Historisches EM-Silber für deutsches Korfballteam’ schreef de Duitse ‘Freie Presse’ in de deelstaat Saksen over de prestatie in een sport die volgens de krant veel weg heeft van basketbal en ‘korbball’!

De persvoorlichters Roelof Jan Vochteloo en Jurian Vos van het KNKV ontvingen iedereen keurig, vroegen naar eventuele speciale wensen voor, tijdens en na afloop van (vooral natuurlijk) de wedstrijden van Oranje en hadden de zaken goed voor elkaar. Spelers, speelsters, bondscoach en officials waren bovendien uitgebreid beschikbaar voor iedereen.

Fotografen hadden meer dan voldoende vrijheid om zich rond het speelveld te bewegen. Als LC werken wij met freelance-fotografen, waaronder de ervaren sportfotograaf Henk Jan Dijks. Hij was bijvoorbeeld bij de finale zeer te spreken over hoe hij te werk kon gaan. Bij de podiumscène was alles goed gecoördineerd en bij de ereronde daarna konden fotografen naar eigen inzicht rondlopen. Geen overijverige beveiligers of stewards, alles met de menselijke maat.

Kortom: het was voor de (regionale) media heerlijk werken rond het EK korfbal.

NIELS VAN MARLE Korfbalmedewerker Leeuwarder Courant