Nieuws

‘Dit was mijn vorm van protest’

Op 71-jarige leeftijd wil Frank Kramer nog lang niet verdwijnen van het tv-scherm. Zijn laatste voetbalwedstrijd als verslaggever van Eurosport groeide zaterdagnacht uit tot een mediahype. Te gast in het tv-programma Veronica Inside lonkte Kramer maandagavond nadrukkelijk naar een rol aan tafel met Johan Derksen, René van der Gijp en presentator Wilfred Genee.

,,Jullie hebben een injectie nodig. Ik kan daar wel voor zorgen, één keer in de twee weken, voor de balans en de goede smaak. Af en toe denk ik, dit programma is twee jaar geleden toch ook al  uitgezonden”, hield Kramer de mannen van Voetbal Inside onder meer voor.

Kramer was in het programma aanwezig om uit te leggen wat hem had bewogen om zaterdagnacht, tussen twee en vier uur, op spraakmakende wijze verslag te doen van de Amerikaanse MLS-finale tussen Atlanta United en Portland (2-0).  Hij negeerde alles wat de doorsneekijker verwacht. Slechts één keer noemde Kramer de naam van een speler. Dat gebeurde na de 1-0, die viel tijdens zijn betoog over het protesteren tegen scheidsrechters: „Ja, en dit is weer die Martínez, die heeft de onhebbelijke gewoonte om altijd als ik aan het woord ben te scoren.”

De hele wedstrijd door vulde Kramer zijn commentaar met anekdotes, gedichten, liedjes en analyses over onder meer de effectenbeurs en de Amerikaanse politiek. Het was zijn vorm van protest tegen de wijze waarop Eurosport in de loop der jaren hem steeds nadrukkelijker had weggedrukt. ,,Ik kreeg steeds minder wedstrijden, steeds mindere wedstrijden ook. Ik vroeg me af wie er nog keek. Daarom ging ik maar wat analyseren over andere zaken, over tv-programma’s bijvoorbeeld. Bij elke wedstrijd gaf ik beleggingstips. Daar volgde nooit een opmerking op, misschien wel omdat niemand keek, ook de leiding van Eurosport niet.”

Kramer: ,,Ik had met mezelf afgesproken dat het geen verslag van de wedstrijd moest worden. Ik had twaalf onderwerpen genoteerd in steekwoorden. Het moest mijn laatste kunstje worden, een van de hoogtepunten in mijn  leven. “

De actie van Frank Kramer werd door de leiding van Eurosport niet op prijs gesteld. Pas lang na afloop volgde op Twitter een reactie: ‘Frank had gister z’n laatste uitzending en was duidelijk met van alles bezig behalve met zijn laatste wedstrijd! Ook wij hadden deze laatste keer anders voor ogen gehad en daarom onze oprechte excuses’, luidde de mededeling. Bij de herhaling van de wedstrijd op Eurosport werd het ‘verslag’ van Frank Kramer vervangen door Engelstalig commentaar.

Het afscheid van Kramer op Eurosport, na 24 jaar, paste bij zijn bijzondere invulling van veel eerdere activiteiten. Als voetballer van onder meer FC Amsterdam, FC Volendam en Haarlem viel hij altijd al op door excentriek gedrag. Kramer verkoos bijvoorbeeld een oude Eend boven een moderne auto. Later presenteerde hij op tv onder meer Avro’s Sportpanorama en de spelshows Boggle en Hints.  Met de  band Full House had Kramer een nummer 1-hit, die geplaybackt bleek te hebben.

Toen hij werd weggestuurd bij Avro’s Sportpanorama, nam de presentator live wraak door in de laatste uitzending kritiek te spuien op de leiding van de AVRO. Zijn uithaal werd destijds verstoord door snel de eindtune te laten starten.