Nieuws

Een etmaal onderweg voor roadtrip

Eerst 125 kilometer van IJmuiden naar Oldebroek, vervolgens 160 kilometer naar Tilburg en dan 659 kilometer achter de bus aan van Tilburg Trappers, op weg naar Rostock. Na de terugreis was fotograaf Olaf Kraak bijna 24 uur op pad geweest. Een etmaal vol voor een reportage over de wekelijkse expedities van de ijshockeyers van Tilburg Trappers in de Duitse Oberliga.

,,Het idee om Tilburg Trappers bij een wedstrijd naar Duitsland te volgen leefde al een poosje bij ons”, vertelt NRC-journalist Henk Stouwdam ,,Na een eerste oriënterend gesprek in Tilburg viel de keus op de wedstrijd tegen de Rostock Piranhas, een van de  wedstrijden waarvoor ze het verst moesten reizen. Maar meerijden met de bus mocht absoluut niét. We konden achter de bus aan rijden en bij de twee stops onderweg en na de wedstrijd kregen we alle gelegenheid met iedereen te praten.”

Een complicatie bij de planning was dat fotograaf Olaf Kraak in IJmuiden woont en Stouwdam in Oldebroek, op de Veluwe. ,,Om het team met twintig spelers en zes stafleden in de bus toch te kunnen volgen is Olaf naar mij toe gekomen en zijn we samen naar Tilburg gereden. Daar begon de roadtrip”, aldus Stouwdam.  Het resultaat was vrijdag 14 februari te zien in NRC, uitgesmeerd over twee pagina’s, geïllustreerd met veel foto’s, zowel in de krant als online.

,,Een leuke reportage om te maken. Het is mooi dat NRC voor dit soort reportages geld en ruimte vrijmaakt”, vindt Olaf Kraak. Bij de eerste tussenstop, op een parkeerplaats vol vrachtwagens, kreeg hij de gelegenheid om ook in de bus foto’s te maken. Zo was daarop te zien hoe de bus is ingericht met matrassen zodat de spelers onderweg kunnen rusten. De publicatie van dat beeld, illustratief voor de reportage, riep ongenoegen op bij de clubleiding.  ,,Zo’n foto is toch een van de bouwsteentjes die de reportage leuker maken”, legt Henk Stouwdam uit.

In Rostock, gelegen aan een inham van de Oostzee, troffen Stouwdam en Kraak een sfeervol ijshockeyduel in een decor vol schreeuwende reclameborden met bont uitgedoste ijshockeyfans. ,,Het was aardig vol in een oude hal, een wedstrijd in een aangename sfeer, ook al won Tilburg ook deze wedstrijd”, aldus Stouwdam.

Tilburg Trappers was al jarenlang zo superieur in het Nederlandse ijshockey dat het in 2015 besloot asiel te vragen in de Duitse competitie. De club werd toegelaten tot de Oberliga Nord, het derde niveau in Duitsland, met de restrictie dat Trappers geen recht kreeg op promotie. De Tilburgse club bleek daarin zo sterk dat het al drie keer kampioen is geworden van de gehele Oberliga, inclusief playoffs tegen de beste teams uit de Oberliga Süd.

De ijshockeyers van Tilburg Trappers, in het geelblauw, op het ijs in Rostock. (Foto: Olaf Kraak).

Stouwdam: ,,Die playoffs houden in dat de club ook diep het zuiden van Duitsland in moet, nog verder dus dan de wedstrijden die in de reguliere competitie spelen. Omdat dat een dubbele competitie met 13 clubs is, moeten ze al twee keer per jaar naar plaatsen als Leipzig, Erfurt, Berlijn en Halle. Volgens een van de twee buschauffeurs, want ze moeten zich ook nog eens aan de rijtijdenwet houden,  kunnen ze wel eens op 70 wedstrijden per seizoen uitkomen en bijna 40.000 kilometer in de bus doorbrengen.”

NRC beperkt het volgen van Tilburg Trappers dit seizoen tot één uitwedstrijd. Het Brabants Dagblad doet de meeste wedstrijden in Duitsland telefonisch af. BD-ijshockeywatcher Max van der Put: ,,In het eerste jaar hebben we ook al eens zo’n soort reportage gemaakt, met Trappers mee naar Duitsland. Een paar keer per seizoen gaan we naar een uitwedstrijd, en in de playoffs als het beslissend is om verder te komen of kampioen te worden. Af en toe, denk ik bij zo’n verre uitwedstrijd, zitten ze weer in de bus.”

 

HENK MEES