Nieuws

Iraanse tv boycot voetbal met vrouwelijke scheidsrechter

In Iran heeft staatsomroep IRIB vrijdag 15 februari de geplande tv-uitzending van de Bundesliga-voetbalwedstrijd FC Augsburg – Bayern geschrapt omdat Bibiana Steinhaus als scheidsrechter was aangewezen. In Iran mogen geen tv-beelden worden vertoond van vrouwen bij wie een deel van het lichaam zichtbaar is. Steinhaus mocht niet in beeld komen omdat zij een korte broek droeg, zó kort dat alleen haar knieën zichtbaar waren.  

Op tv worden dergelijke beelden van vrouwen doorgaans gecensureerd. Omdat verwacht werd dat Steinhaus veelvuldig in beeld zou kunnen komen, werd afgezien van de gehele uitzending.

De tv-rechten zijn op basis van een sublicentie in handen van IRIB. Om die reden bestond er volgens DFL, de organisatie van Bundesliga-clubs die de tv-rechten beheert, geen juridische mogelijkheid IRIB tot uitzending te verplichten.

De tv in Iran censureert regelmatig uitzendingen en films. Zo was onder meer een flink deel van de loting voor het WK van 2018 niet op tv te zien omdat daarbij een luchtig geklede Russische presentatrice werd ingezet. Voetbalfans in Iran, deelnemer aan het WK, protesteerden heftig maar vruchteloos daartegen.

In mei 2018 werd bij de Bundesliga-wedstrijd tussen FC Köln en Bayern München voortdurend het beeld uitgeschakeld zodra scheidsrechter Steinhaus te zien was.

Om de censuur steeds op tijd toe te kunnen passen worden live-uitzendingen in Iran altijd met 30 seconden vertraging uitgezonden.