Nieuws

Sportweddenschappen in het brandpunt van eerste kennissessie Toto en NSP

De wereld van de sportweddenschappen zal door de komst buitenlandse wedkantoren weldra ingrijpend veranderen. Er worden tientallen aanvragen verwacht voor een vergunning in de geliberaliseerde markt voor sportgokjes, een (Nederlandse) markt van zo'n 600 miljoen euro.

Vooruitlopend daarop gaan journalisten en deskundigen van de Toto in op zaken als matchfixing en het zuiver en transparant houden van sportweddenschappen.

Toto experts geven een kijkje achter de schermen bij Toto en gaan in op de risico’s van matchfixing voor het – kunnen – aanbieden van sportweddenschappen. Hoe ziet de wereld van sportweddenschappen eruit? Wat gebeurt er achter de schermen? En hoe werkt Toto?  

Het zijn deze en andere vragen die aan de orde komen tijdens de eerste kennissessie die op maandag 25 maart (van 15.00 tot 18.00 uur) in het hoofdkantoor van de Nederlandse Loterij in Rijswijk wordt gehouden. Journalisten kunnen zich met een simpel mailtje aanmelden via info@nsp.nl. De toegang is gratis, evenals de borrel na afloop.

De bijeenkomst is onderdeel van de samenwerking tussen Toto en NSP om de kennis en achtergronden onder journalisten over de werking van sportweddenschappen – nu en in de toekomst – te vergroten. Er volgen later in het jaar nog twee sessies, over sportfinanciering en over de VAR.

De bijeenkomst op 25 maart wordt gepresenteerd door columniste en journaliste Diana Kuip (o.a. RTL, NPO Radio 1, VI, Helden, AD, JFK).

- Iwan van Duren, onderzoeksjournalist VI en (samen met Tom Knipping) auteur van tal van boeken op dit terrein, zoals Weekendmiljonairs, Voetbal & Maffia en Voetbalmaffia in de Lage Landen;

- Sander Collewijn, o.a. werkend voor AD en Het Parool en auteur van het boek All-In over de wereld van het poker, maar ook bekend met de matchfixing in het tennis;

- Toto-experts gaan in op de risico’s van matchfixing voor het – kunnen – aanbieden van sportweddenschappen.

Onderdeel van de kennissessie is een bezoekje aan de ‘machinekamer’ van de Toto in Rijswijk, waar alle sportweddenschappen 24/7 worden gevolgd en de quoteringen worden bepaald en bijgehouden.

Doel van de bijeenkomst is niet om er meteen verslag van te doen, maar wel kunnen indien gewenst naderhand afspraken worden gemaakt voor vervolgverhalen. Onderzoeksjournalisten en chefs van sportredacties worden nadrukkelijk uitgenodigd bij deze bijeenkomst aanwezig te zijn.