Nieuws

John Drieskens 1942-2019

John Drieskens, voormalig sportjournalist bij De Stem en het Haarlems Dagblad, is op 3 maart overleden. Hij werd 77 jaar. Na zijn periode in de sportjournalistiek was Drieskens van 1981 tot 1988 hoofdredacteur van het weekblad Panorama.

In de jaren zestig en zeventig stond Drieskens bij diverse voetbalclubs bekend als een kritische journalist. In het Haarlems Dagblad vertelde Peter Heerkens over zijn ervaringen met Drieskens als chef van de sportredactie bij De Stem in West-Brabant.

Heerkens: ,,Met John Drieskens haalde ik in 1964 een man binnen die de voetbalverslaggeving danig opschudde. Het was de tijd van de nieuwe sportjournalistiek. Die rekende af met de oude generatie door niet meer braaf de wedstrijd van minuut tot minuut weer te geven, maar achter de schermen wroetend te gaan zoeken naar nieuws achter wedstrijdfeiten. Met enige regelmaat werden hij en ik gevraagd op bestuursvergaderingen waar ze zeker wisten dat de dalende bezoekersaantallen niet veroorzaakt werden door het vertoonde spel, maar door de wijze van verslaggeving ver clubs als NAC, RBC en Baronie. Met stevige onderbouwingen van zijn werkwijze en met zijn aangeboren charme, wist John steeds ongeschonden uit de discussies te komen.’’

Hetzelfde deed zich voor bij Haarlems Dagblad waar eerst Drieskens en later Heerkens aan de slag ging. Heerkens: ,,Ook toen kwam de kritische verslaggeving onder vuur te liggen. Bij HFC Haarlem gaf het bestuur de schuld van terugloop in bezoekersaantallen aan de krant.’’

Later trad Drieskens enige tijd op als woordvoerder van de toenmalige profvoetbalclub Haarlem. In de tijd dat hij hoofdredacteur was van Panorama baarde het weekblad opzien met prikkelende covers, bijvoorbeeld over het pornoverleden van Willeke van Ammelrooy. De losse verkoop kwam daardoor enkele keren boven de 200.000 uit.

Na de Panoramaperiode begon Drieskens het bedrijf JD Communicatie BV en bedreef hij zowel journalistiek als public relations. Hij was ook hoofdredacteur van het magazine Apotheek & Gezondheid en Natural Body.

Bij de afscheidsdienst interviewde zijn zoon Jurgen mensen die anekdotes vertelden uit het leven van John Drieskens. De laatste jaren van zijn leven bracht Drieskens met zijn vrouw door in Frankrijk.