Nieuws

Studio Sport 60 jaar

Op vrijdag 5 april viert NOS Studio Sport zijn 60ste verjaardag. Op die dag in 1959 was de eerste uitzending van Sport in Beeld dat later NTS Sport ging heten en vanaf 1969 uitzendt onder de naam waarmee het programma zou uitgroeien tot een icoon op tv.  In het jubileumweekend wordt dat feit op tal van manieren luister bijgezet.

Sport in Beeld was een samenwerkingsverband van vier omroepen: AVRO, VARA, KRO en VPRO. De NCRV, die principieel geen aandacht gaf aan sport op zondag, deed niet mee.  De TROS bestond nog niet.

De eerste uitzending op zondag 5 april 1959 was gepland op zondagavond laat,  van 21.45 uur tot 22.15 uur. Presentator was Jan Cottaar. Het programma bevatte flitsen van één voetbalwedstrijd: Feyenoord – Ajax (uitslag 0-5!). Verder werden actuele filmbeelden vertoond van hockey, roeien, volleybal en tafeltennis. Een reportage over schaatstraining op rolschaatsen werd afgebroken toen het geluid wegviel.

In de meeste krantenrecensies werden de gebreken en beperkingen voor lief genomen. ‘Met de première van ‘Sport in beeld’ heeft de televisie opnieuw een slag op de kranten  gewonnen. Van de belangrijkste wedstrijden zien de sportliefhebbers immers in dit NTS-sportjournaal een levendig en voldoende omvattend verslag op film, dat een nacht eerder is dan de ochtendbladen’, oordeelde het Algemeen Handelsblad.

De Telegraaf beperkte zich tot een korte recensie: ‘Over het debuut van ‘Sport in beeld’ valt eigenlijk weinig te zeggen, behalve dan de opmerking: Hoe krijgen zij het allemaal zo gauw voor elkaar? Ook waren wij blij dat de aanhangers van het bruine monster niet het leeuwendeel kregen.’