Nieuws

Transfer Jan Mulder naar commerciële omroep VTM

Jan Mulder verhuist als tv-voetbalanalist binnen België van de Vlaamse publieke omroep VRT naar de commerciële zender VTM. Ook Marc Degryse (oud-voetballer van onder andere PSV) verruilt de VRT voor VTM. Drie jaar geleden verliet Jan Mulder NOS om in België aan de slag te kunnen gaan.

VTM bezit de uitzendrechten voor België voor de oefen- en kwalificatiewedstrijden van de Rode Duivels voor de komende EK's en WK's, en voor hun wedstrijden in de Nations League. Alleen de EK- en WK-toernooien zelf zitten nog bij de VRT. Daarnaast heeft VTM de ­uitzendrechten van het competitievoetbal en de Champions League.

Mulder en Degryse worden door VTM vrijwel exclusief geclaimd. De analyses die ze voor Sporting Telenet doen, achter de betaalmuur, mogen nog wel in hun agenda blijven staan

Met de twee meest prominente analisten van de VRT hoopt VTM op meer gezag als voetbalzender. ,,Jan Mulder is een echt topmerk en betekent een absolute meerwaarde”,  aldus Michel Ameloot, chef sport van VTM Nieuws. ,,Wij moeten nog steeds heel hard werken om de kijkers voor ons te winnen. Het vooroordeel dat je een voetbalwedstrijd beter op VRT dan bij ons bekijkt, is er één van de hardnekkige soort.”

Jan Mulder (bijna 74 jaar) reageerde met spot op zijn transfer: ,,Jan Mulder naar VTM, dat is geen romantiek of humor. Dat is de prachtige toekomstmuziek van een nieuwe carrière.”

Jan Boskamp, die al langer werkzaam is voor VTM, blijft actief daarvoor. Sinds begin dit jaar bundelen VTM Nieuws en de krant Het Laatste Nieuws de krachten in de gezamenlijke nieuwsredactie News City. Enkele jaren geleden al sloot Mulder een veelbesproken ­(dure) deal met Het Laatste Nieuws, waarvoor hij niet alleen columns ging   schrijven, maar ook een soort exclusief uithangbord werd. Hij bleef intussen ook columns schrijven voor het weekblad Humo. Beide uitgaven be­horen tot De Persgroep-Medialaan.

Frank Raes, presentator van het wekelijkse VRT-voetbalpraatprogramma Extra Time, met Jan Mulder en Marc Degryse, reageerde laconiek op de transfers. ,,Analisten komen en gaan. Extra Time zal dit overleven. Wij zoeken weer nieuwe mensen, wij kopen geen mensen weg.”

VTM heeft niet bekend gemaakt welk bedrag Mulder en Degryse ontvangen voor hun analistenwerk. Gary Lineker, het gezicht van de voetbalverslaggeving op de Britse BBC,  was vorig jaar met een jaarloon van bijna 2 miljoen euro het bestbetaalde BBC-gezicht.