Nieuws

Langeleegte krijgt weer een podium

De herinneringen aan de voormalige profvoetbalclub Veendam keren terug in een opera. Dick Heuvelman, voormalig sportjournalist bij het Nieuwsblad (dan wel Dagblad) van het Noorden, noemt zich de ‘geestelijke vader’ van de voetbalopera ‘Veendammer Wind’, die op vijf avonden van 28 juni tot en met 5 juli in het intact gebleven stadion De Langeleegte wordt opgevoerd.

Dick Heuvelman

,,Een jaar of vier geleden kwam het in mij op dat de geschiedenis van Veendam een opera waard is. Ik heb wat contacten gelegd in culturele kringen, ik ben in de operawereld aan de slag gegaan en daaruit is dit project voortgekomen”, vertelt Heuvelman. De praktische uitvoering heeft hij aan anderen overgelaten. ,,Ik heb de ingrediënten voor het libretto aangeleverd. Het schrijven van een gezongen verhaal is specialistisch werk. Daar is een libretto-schrijver mee aan de slag gegaan.”

Heuvelman kan in een vloeiende woordenstroom zomaar oplepelen wat de geschiedenis van Veendam aantrekkelijk maakt voor een opera. ,,Het is het verhaal over de opkomst en ondergang van een club die er bij de start van het betaald voetbal bij was en in 2013 failliet is verklaard en het loodje moest leggen. Dat ging om een bedrag, dat niet eens zo hoog is als het salaris van een speler van Ajax. Het verhaal speelt zich af in een streek waar het geld niet zo gemakkelijk rolt als in andere streken, voor een groot deel in een armoedige tijd. Je kunt het met Matthäus-Passion vergelijken. Altijd maar lijden, lijden en lijden, tot het over en uit is.”

In de geschiedenis van Veendam, dat in het tijdvak 1986-1990 twee keer een jaar in de eredivisie speelde, krijgen ook de iconen een podium. Heuvelman: ,,Op zijn oude dag kwam Frans de Munck, de doelman van het Nederlands elftal, hier keepen. Hij was een rokkenjager die geblesseerd wegging van de training om een uur later bij de vrouw van de rechtsback in bed te duiken. Veendam was de eerste club waar Leo Beenhakker als zelfstandig coach in het betaald voetbal werkte. Ko Roelofs, de eigenaar van Avebe, de grote aardappelzetmeelfabriek, was de grote animator van Veendam. Hij hield mental speeches in de rust en zwaaide dan met briefjes van 25. En toch waren er altijd weer tekorten en moest elk jaar weer het handje worden opgehouden.”

Om de lijn van een voetbalwedstrijd vast te houden, duurt de opera twee keer drie kwartier, plus een pauze van 15 minuten. Het is niet de eerste opera in Nederland over een voetbalclub. Vier jaar geleden werd in de Kuip al ‘Feyenoord De Opera’ opgevoerd. ,,Dat was klein bier vergeleken met  de grote uitvoering die hier te zien is met een professionele cast met baritons, sopraan en tenoren. Mooi is ook dat de dirigent nog in de jeugdopleiding van Veendam heeft gespeeld”, aldus Heuvelman.

De opera over de historie van Veendam krijgt De Langeleegte als decor. Jarenlang was dat stadion een spookbeeld voor clubs die dreigden te degraderen naar de eerste divisie, voor journalisten die vanuit het meest afgelegen stadion van Nederland verslag moesten gaan doen. Heuvelman: ,,Het had een beruchte naam om dat het nog zo ver rijden als je eenmaal voorbij Assen het laagland in moest. Dit was ook het eerste stadion in Nederland met verwarmde zitplaatsen voor de bobo’s, de eerste club die een staantribune achter het doel aanlegde, met staanplaatsen, speciaal voor het gewone volk.”

Na het faillissement bleef De Langeleegte behouden als voetbalstadion. Amateur-derdeklasser Veendam 1894 speelt er met zoveel ambitie dat nu van de hoofdklasse wordt gedroomd. ,,Alles staat er nog. Het stadion wordt opgenomen in de campus van een scholengemeenschap. Aan de buitenkant komt rond het hele stadion een wielercircuit. Speciaal voor de opera wordt er nu een zittribune op het veld geplaatst waar plaats is voor tweeduizend bezoekers.” 

Op de website van de opera (www.voetbalopera.nl) wordt De Langeleegte nu het Henk Nienhuis-stadion aan de Langeleegte genoemd, naar de voormalige speler en trainer van de club. Begin vorig jaar heeft de gemeente Veendam tot naamswijziging besloten. Officieel zal  dat pas worden als de verbouwing rond is.

HENK MEES