Nieuws

Levchenko inspiratiebron SportFilm Award 2019

De sportdocumentaire Becoming LEV van JaJa Film Productions heeft tijdens het SportFilmFestival Rotterdam de SportFilm Award gewonnen, de prijs voor de beste sportfilm van Rotterdamse bodem gemaakt.  Jamillah van der Hulst, Thomas Roos en oud-schaatser Conrad Alleblas maakten de film.

De winnende filmmakers van het SportFilmFestival

De korte documentaire Becoming LEV ging afgelopen zaterdag in première en vertelt het verhaal van Valerii, een jonge jongen uit Charkov, Oekraïne. Valerii droomt ervan een professionele voetballer te worden net zoals voormalig voetballer Evgeniy Levchenko (LEV), die onder meer bij Sparta speelde.

Becoming Lev wordt binnenkort ook getoond op het prestigieuze internationale SportFilmFestival in Milaan.

De jury schreef onder meer: “In Becoming LEV lopen twee uiteenlopende verhaallijnen dwars door elkaar heen, een verrassende en dappere artistieke keuze. De jury toont zich onder de indruk van de cinematografie, vaak dicht op de huid en soms bijna poëtisch. Ook de muziek is sterk en draagt bij aan het gevoel echt even in een andere wereld te stappen. Hoewel de film niet puur over voetbal gaat, laat deze inzending overduidelijk de kracht van sport zien.”

Winnaar Vincent Riemersma was donderdagavond aanwezig bij de opening van de expositie van de winnaars en genomineerden van de NSP Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar 2018. Ook Olaf Kraak en Stephan Tellier (op de rug) bezochten de opening tijdens het SportfilmFestival Rotterdam. (Foto's Dick Wolkendek)

Become Lev is gemaakt door Jamillah van der Hulst en (oud-schaatser) Conrad Alleblas.

Op het vijfde filmfestival kwamen in totaal 4500 bezoekers af, die in de foyer van het Rotterdamse filmtheater LantarenVenster ook een tentoonstelling konden bezichtigen van de beste sportfoto’s van 2018. Op donderdagavond, in het bijzijn van winnaar Vincent Riemersma en genomineerde Olaf Kraak, werd de tentoonstelling feestelijk geopend.

Organisator Rob Langenberg van sportmarketingavond Sportvibes sprak bij de opening de hoop uit op een verdieping met de NSP en de NSP Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar. Daarover gaan NSP en Sportvibes binnenkort in gesprek. Het SportFilmFestival Rotterdam is een initiatief van Rotterdam Topsport.

Blik op de foto-expositie.