Nieuws

Reconstructie WK 2014 bekroond als beste sportboek

Het boek ‘De hand van Van Gaal’ is bekroond met de Nico Scheepmaker Beker, de prijs voor het ‘beste sportboek van 2018’. Auteur van het boek is NRC-journalist Hugo Logtenberg, die bij het politiek discussieprogramma Buitenhof als een van de presentatoren de opvolger is van Paul Witteman.

Winnaar Hugo Logtenberg in het midden, tussen vanaf links Bert Wagendorp (winnaar vorig jaar), Nick Klaessens, Jurryt van de Vooren, Jeroen Haarsma en Pieter Zwart.

Hugo Logtenberg won al eerder enkele journalistieke prijzen, met name voor zijn werk in de onderzoeksjournalistiek. Voor zijn boek ‘De hand van Van Gaal’ sprak Logtenberg uitgebreid met de technische staf van het Nederlands elftal uit 2014, spelers, tal van andere directbetrokkenen en Louis van Gaal zelf. Het resultaat is een bijzondere inkijk in de werkwijze van Van Gaal.

Over het winnende boek schrijft de jury in haar rapport: ‘Of je erbij was. In die kamertjes waar Van Gaal zijn adviseurs en zijn spelers bij zich roept. Bij het ontbijt. De teambespreking. De training. Voor, tijdens en na de persconferentie. Op de bank tijdens de kwartfinale! We krijgen zowel de onbuigzame als empathische kant van Van Gaal te zien. We kruipen nog net niet in het hoofd van de bondscoach, maar zitten steeds vlak naast hem in dit boek van Hugo Logtenberg in aanloop naar en op het WK van 2014 in Brazilië. Dit is dus wat je krijgt als een onderzoeksjournalist die zich hiervoor meer in politieke en bredere maatschappelijke kwesties verdiepte, zich op de sport stort: een magistrale reconstructie van een van de meest tot de verbeelding sprekende sportprestaties van het afgelopen decennium. Een portret dat meer dan in een andere publicaties over Van Gaal de ziel blootlegt van de mens in zijn incarnatie als bondscoach.’

De Nico Scheepmaker Beker is dit jaar voor de vijftiende keer uitgereikt. Er waren dit jaar 49 boeken ingezonden door de uitgeverijen. Naast ‘De hand van Van Gaal’ waren er nog vier boeken genomineerd: ’Keessie’ (Kees Verkerk) van Jeroen Haarsma, ’Amsterdam 1928’ van Jurryt van de Vooren, ‘Alles rustig’ (Nick Klaessens) en ‘De val van Oranje’ van Pieter Zwart.
De jury bestond uit oud-politicus Ad Melkert (voorzitter), Wilfred van Buuren (sporthistoricus), Marie-José Kleef (journalist), Gert-Jan van Tilborg (boekhandel Donner in Rotterdam) en Renate Verhoofstad (sportjournalist).