Nieuws

Basketbal in oorlogstijd

Sporthistoricus Jurryt van der Vooren en Frits Barend (mede-hoofdredacteur van Helden Magazine) presenteren op zaterdag 4 mei in het Olympisch Stadion de jaarlijkse Nationale Sportherdenking. Centraal daarbij staat dit jaar basketbal tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Basketbal kende tijdens de Tweede Wereldoorlog alleen in Amsterdam een competitie. In Rotterdam werd in de laatste oorlogsjaren een geheime competitie gespeeld. Meteen na de oorlog waren er in Rotterdam demonstratiewedstrijden, die voor de eerste keer volgens de officiële regels werden gespeeld.

Vooral door toedoen van Canadese militairen die bij de bevrijding waren betrokken, ontwikkelde basketbal zich daarna in Rotterdam, Assen, Leeuwarden en Amsterdam. Een direct uitvloeisel van de Tweede Wereldoorlog is het begin van het rolstoelbasketbal. Nederlandse soldaten die door oorlogsgeweld in een rolstoel waren gekomen, gebruikten onder meer deze sport voor lichamelijk herstel. De eerste rolstoelbasketbalclub bestond alleen uit dergelijke militairen: De Rollende Leeuwen uit 1954. De eerste keer dat zij in het openbaar een demonstratiewedstrijd speelden was op Bevrijdingsdag 1956 in het Olympisch Stadion.

Tot de sprekers op 4 mei behoren onder anderen Mart Smeets en Mart de Kruif, voormalig luitenant-generaal bij de landmacht die komt vertellen over de Invictus Games van 2020 in Den Haag, de Spelen voor veteranen met oorlogsverwondingen. Andere Tijden Sport komt op 4 mei met een special over boksen in oorlogstijd.

Op 5 mei, Bevrijdingsdag, zijn er twee lezingen in het Olympisch Stadion. Onderwerpen zijn dan schaatsen tijdens de Tweede Wereldoorlog en onderduikers in het Olympisch Stadion.

• https://www.4en5meiamsterdam.nl/nl/page/18033/oorlogswinter-in-het-olympisch-stadion