Nieuws

Hommage aan huisfotograaf Ajax

Vooruitlopend op zijn afscheid als huisfotograaf van Ajax worden de allermooiste foto’s van Louis van de Vuurst geëxposeerd in de perszaal van de Johan Cruijff ArenA. In november volgt het boek LOUIS, geschreven door Jaap Visser, met zowel foto’s als smakelijke anekdotes uit 33 jaar met Ajax. Louis van de Vuurst werkt sinds 1985 als fotograaf.

Vanaf 1987 volgde hij vrijwel alles bij Ajax; van Ajax-1 tot pupillentoernooien, van open dagen tot liefdadigheidsevenementen. In 2001 ging hij een vast dienstverband aan met Ajax. De club nam toen ook zijn archief over. Op 1 december 2019 gaat zijn pensioen in.

In de beeldbank zijn inmiddels enkele honderdduizenden foto’s opgeslagen van Louis van de Vuurst. Het is nog maar een betrekkelijk deel van de 2,5 miljoen sportfoto’s die hij heeft gemaakt.

Als clubfotograaf kan Van de Vuurst vrijwel overal bij zijn. ,,Zeg maar álles wat er bij de club gebeurt, binnenskamers én op de velden. Ik heb Daley Blind gefotografeerd toen hij nog maar twee dagen was. Ik heb alle spelers uit de eigen jeugdopleiding vanaf hun eerste jaren gefotografeerd. Ik heb ook alle feestjes fotografisch vastgelegd, na het winnen van de Champions League, na de wereldbeker in Tokyo, alle trips meegemaakt naar China, naar Zuid-Afrika, alle trainingskampen”, vertelde Van der Vuurst daar vorig jaar al over op de website van de NSP.

Louis van de Vuurst gaf destijds zijn werk op als chauffeur voor ambulancediensten en busondernemingen om fulltime als fotograaf aan de slag te kunnen gaan. In de loop der jaren heeft hij hooguit tien wedstrijden van Ajax moeten missen, wegens ziekte. Aan stoppen met werken denkt Van de Vuurst nog niet. ,,Ik wil nog wel een paar dagen per week actief blijven.”