Nieuws

Duits tv-sportprogramma eerst op internet, later pas op tv

De traditionele sportuitzending ‘Das Aktuelle Sportstudio’, op zaterdagavond laat op de Duitse zender ZDF (Duitsland-2), wordt op 11 mei eerst om 22.00 uur via internet en vanaf 23.30 uur via de tv uitgezonden. De noviteit wordt door ZDF een experiment genoemd.

In de uitzending staat de voorlaatste speelronde van de Duitse Bundesliga centraal. Met de vervroeging op internet wil ZDF testen of daarmee meer kijkers worden bereikt. ‘Das Aktuelle Sportstudio’ wordt al sinds de start van de Bundesliga in 1963 traditioneel op zaterdagavond laat uitgezonden. Jarenlang gebeurde dat steeds vanaf 23.00 uur, maar nadat de voorafgaande tv-shows steeds verder uitliepen is het begintijdstip gaandeweg opgeschoven tot circa 23.30 uur.

Om een vroegere uitzending o[p internet mogelijk te maken was speciale toestemming nodig van de koepelorganisatie van Bundesliga-clubs. Contractueel moeten uitzendingen op tv en internet minimaal gelijktijdig plaats hebben.

In de late zaterdagavond-uitzending zijn doorgaans prominente spelers, trainers en bestuursleden uit de Bundesliga te gast. Het programma ontving vorige week veel waardering met de beslissing af te zien van een studio-interview met Martin Kind, voorzitter en grootaandeelhouder van het gedegradeerde Hannover 96. Kind had bedongen dat enkele specifieke onderwerpen, zoals zijn aandeelhouderschap, onbesproken zouden blijven. ZDF weigerde op die eis in te gaan.