Nieuws

NSP/TOTO Kennissessie 6 mei

p>Sportjournaliste Diana Kuip presenteert ook de tweede van drie kennissessies die de NSP samen met Toto organiseert over actuele sportonderwerpen. 

[image-2212:]

Kuip (freelance-journalist voor onder meer RTL, VI, Helden, AD, JFK en Men’s Health) zal de toehoorders op maandag 6 mei meenemen naar de wereld van de sportfinanciering en de vraag in hoeverre de Lotto-gelden bijdragen of hebben bijgedragen aan de Nederlandse sportsuccessen. 

Meervoudig Olympisch kampioen Pieter van den Hoogenband is een van de sprekers op deze sessie op maandagmiddag 6 mei (14.30-18.00 uur) in het hoofdkantoor van de Nederlandse Loterij in Rijswijk. Behalve Van den Hoogenband zal ook sporthistoricus Jurryt van de Vooren zijn licht zal laten schijnen op de sportfinanciering in Nederland. En CEO Niels Onkenhout van Nederlandse Loterij gaat eveneens op die materie in. 

Het is de tweede bijeenkomst die wordt georganiseerd in eendrachtige samenwerking tussen NSP en Toto, met als bedoeling kennis en achtergronden te verschaffen over actuele thema’s in de sport. De eerste kennissessie over matchfixing en sportweddenschappen oogstte waardering onder de deelnemende journalisten. 

Sporthistoricus Jurryt van de Vooren zal in deze sessie zijn toehoorders meenemen naar de oorsprong van de sportfinanciering en ingaan op de vraag in hoeverre de opbrengsten hebben bijgedragen aan het structureel sportsucces. Hij trekt daarbij ook een vergelijking met de ons omringende en vergelijkbare landen, zoals België en Denemarken. Hij gaat onder meer in op de vraag of geld een voorwaarde is voor structureel sportsucces, kortom of Olympische prestaties deels maakbaar zijn. 

Pieter van den Hoogenband vertelt aan de hand van zijn eigen ervaringen over het belang van sportfinanciering voor Nederlandse sporters. 

Nederlandse Loterij investeert jaarlijks haar volledige opbrengst in de Nederlandse sport via NOC*NSF, 18 goede doelen en in de Nederlandse samenleving via het ministerie van Financiën. Op 9 mei aanstaande maakt Nederlandse Loterij haar afdracht over het afgelopen jaar bekend in Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam, maar zal onder strikt embargo tot die middag die gegevens tijdens de kennissessie al aan journalisten verstrekken. 

Belangstellenden voor de kennissessie op 6 mei kunnen zich aanmelden via info@nsp.nl. De eerste aanmeldingen zijn reeds binnen. Deelname is gratis. Na afloop is er een borrel.