Nieuws

Jack Middelburg ‘herleeft’ op TT-circuit

In een bocht van de oude noordlus van het TT-circuit bij Assen is een uitgestrekte toneelvloer neergelegd, omringd door drie tribunes. In een mengeling van toneel en muziek met motoren wordt hier van 9 tot en met 19 mei een voorstelling opgevoerd over de Nederlandse motorcoureur Jack Middelburg, die in de jaren zeventig en tachtig vanwege zijn assertieve rijstijl bekend werd onder de bijnaam Jumping Jack.

Over het leven van Jack Middelburg met herinneringen van anderen aan hem verscheen vorig jaar een boek, geschreven door Natascha Kayser. Het affiche van de theatervoorstelling ‘Jumpin’ Jack’ is vrijwel identiek aan de cover van het boek. Het theaterstuk wordt geproduceerd door het Friese artistieke gezelschap Bedenkers en Uitvoerders van Ongewone Gebeurtenissen (BUOG). Acteur Frank Lammers is ingehuurd voor de regie van wat hij noemt ‘een rockopera’.  

„In Assen behaalde Middelburg zijn mooiste overwinning. In zijn eentje, zonder team achter hem. Dat kun je je nu haast niet meer voorstellen. We wilden ook een eerbetoon aan deze plek maken. Het verhaal van Middelburg leent zich daar heel goed voor”, zegt Pieter Stellingwerf in NRC. Hij doet samen met Kees Botman de productie.

Twintig acteurs, dertig motorrijders, zestig dansers, veertig gitaristen en vijftig extra muzikanten geven vorm aan het kleurrijke leven van Jack Middelburg. Hij won in 1980 de TT in Assen. Een jaar later werd hij de eerste en nog laatste Nederlandse winnaar in de zwaardere 500cc-klasse op het Britse Silverstone-circuit.  In 1984 overleed Middelburg aan de verwondingen die hij had opgelopen tijdens een race in het Groningse Tolbert. Hij werd 31 jaar.

In het theaterspektakel Jumpin’’ Jack verliest de kleindochter van Middelburg, gespeeld door Julia van der Vlugt, haar bewustzijn na een scooterongeluk. Onder invloed van de morfine maakt ze een psychedelische tijdreis naar de jaren zeventig. Daar ontmoet ze haar opa. Jack Middelburg, gespeeld door Matteo van der Grijn, weet niet dat zij zijn kleindochter uit de toekomst is, en wordt verliefd op haar.