Nieuws

Bas den Breejen 1925-2019

Bas den Breejen, een begrip in de tafeltenniswereld van de vorige eeuw, is op 24 april op bijna 94-jarige leeftijd overleden. In de jaren zestig, zeventig en tachtig van de vorige eeuw was Bas den Breejen een van de vaste stemmen in het toenmalige sportprogramma van de NCRV op zaterdagmiddag. Den Breejen deed in een periode van 25 jaar naast tafeltennis ook regelmatig verslag van honkbal op de radio.

Voordat hij als tafeltennisverslaggever aan de slag ging, beoefende Den Breejen de sport zelf op het hoogste nationale niveau en was hij van 1955 tot 1960 internationaal scheidsrechter.  Hij werkte in die tijd bij de Nederlandse Spoorwegen. Bovendien was hij 35 jaar lang redacteur en hoofdredacteur van het bondsblad. Van zijn hand verschenen vier boeken over tafeltennis met een sterk accent op geschiedenis en statistieken

Den Breejen werd ook internationaal bestuurslid in het tafeltennis, eerst bij de Europese bond ETTU, later bij de ITTF, de internationale tafeltennisfederatie. Bij de ETTU was Bas den Breejen lid van de Media Commissie en bij de ITTF was hij lid van de Media Commissie van 1974 tot 1999, waarvan hij van 1989 tot 1997 voorzitter en secretaris was. In 1991 werd Den Breejen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, vier jaar later volgde het erelidmaatschap van de Nederlandse Tafeltennisbond.