Nieuws

NSP: maak haast met hotelkamers Tokio

Vorige week opeens paniek in de tent. Olympische hotelkamers voor de Spelen van 2020 in Tokio bleken voor 25 mei middernacht (zaterdag aanstaande) geboekt te moeten worden. Sportredacties in den lande moesten in allerijl overleggen om hun logistiek in orde te brengen. Het was velen ontgaan.

NOC*NSF stuurde een brandmail rond, Marianne Verzijl van de NSP had op 9 mei al een alarmerend mailtje rondgestuurd en algemeen secretaris Gerard den Elt ging de voorbije dagen nog eens een rondje maken langs de velden om redacties en eenpitters te wijzen op de noodzakelijk snelle acties.

Er kwam ook een excuus van onze Nederlandse olympische organisatie (NOC*NSF) op Papendal. Wij citeren uit hun mail: ‘We hebben helaas moeten constateren dat niet iedereen zich bewust was van het door hen zelf te doorlopen proces, inclusief de bijbehorende deadlines. Terugkijkend zien wij dat we vanuit NOC*NSF iedereen daar scherper op hadden kunnen wijzen.’

NOC*NSF is de partij die over de persaccreditaties gaat. NSP adviseert slechts over namen en hoeveelheden. Er is al tijden een convenant in de maak, waarbij taakverdeling en verantwoordelijkheden worden bepaald. Sinds januari 2018 is op dit gebied, althans op papier, beperkte vooruitgang geboekt. Mogelijk wordt de zaak nu voor half juni, begin van de Europese Spelen van Minsk, afgerond. De nieuwe voorzitter, Anneke van Zanen, heeft beloofd er werk van te maken. Geert Slot van de afdeling communicatie heeft zich in dezelfde termen uitgelaten.

Hoe dan ook: rond komende zaterdag de hotelaanvraag af. De prijzen in Tokio vallen mee. Tussen 100 en 150 dollar (89 tot 134 euro) valt een 3-sterren hotel te boeken in een van de duurste steden ter wereld. Reken overigens niet op grote kamers. Wij kwamen er een tegen van 8 vierkante meter. Vier bij twee: zelfs een student met krappe beurs in Nederland zou er geen genoegen mee nemen. In Japan is een kamer van 11, 12, 13 m2 volkomen normaal. Meestal krijg je bij de boeking nog een cijfer achter de komma.

 

JOHN VOLKERS

VICE-VOORZITTER NSP