Nieuws

Britse sportcolumnist slikt ontslag na lange juridische strijd

Sportcolumnist CoIin Mafham heeft na een jaar juridische strijd een ontslagregeling geaccepteerd van de Sunday Express. Malfam werkte vijftien jaar voor de Engelse krant.  In mei vorig jaar werd hij op non-actief gezet na een omstreden column over de supporters van Liverpool.

,,Waarom lijken de supporters van Liverpool te worden omgeven door rellen als bijen rond een pot honing?”, schreef Mafham vorig jaar na rellen rond de Champions League-wedstrijd tegen AS Roma en kort nadat fans van Liverpool de spelersbus van Manchester City hadden bekogeld.

 In de column legde  Mafham een verband met de gebeurtenissen bij de stadiondrama’s in Heizelstadion (1985) en in Hillsborough in Sheffield (1989).  ,,Die twee tragedies waarin de centrale figuren helaas veelal fans van Liverpool waren, vormen de meest pijnlijke Achilleshiel van het voetbal en zullen hopelijk niet meer voorkomen.”

De column, prominent aangekondigd op de voorpagina, riep woede op omdat jaren na het Hillsborough-drama de politie juridisch verantwoordelijk werd gesteld daarvoor. Bij het Heizeldrama waar 39 overwegend Italiaanse supporters overleden, kwamen veertien fans van Liverpool in de cel terecht.

De column werd Mafham werd in de Liverpool Echo ‘gemeen en weerzinwekkend’ genoemd. De Liverpool Echo behoort tot hetzelfde uitgeversconcern als de Sunday Express waarin de column verscheen. De uitgever van de Sunday Express, Gary Jones, zelf supporter van Liverpool, excuseerde zich bij de burgemeester van Liverpool en noemde de column ‘slecht geïnformeerd’ en ‘foutief’. De column werd van de website verwijderd en Mafham kwam op non-actief te staan. Met de ontslagregeling is de juridische strijd nu beëindigd.