Nieuws

Club-website FC Sion vaart wel bij media-boycot

Christian Constantin, voorzitter-eigenaar van de Zwitsers voetbalclub FC Sion, heeft in het voorjaar een gerenommeerd voetbaljournalist in dienst genomen, die op de website van de club verslag doet van wedstrijden, andere nieuwsfeiten en ook interviews publiceert. Het aantal clicks op de website is sindsdien aanmerkelijk toegenomen.

Opvallend is dat de verslaggeving op de club-website aan de journalistieke standaarden voldoet. De berichtgeving is niet alleen uitvoeriger maar ook inhoudelijker dan de lezers van de regionale dagbladen Nouvelliste en Walliser Bode zijn gewend. Constantin benadrukt dat hij geen pr wil op de site maar serieuze verslaggeving. De rapportcijfers voor de spelers getuigen van een kritische instelling en fouten van spelers worden nadrukkelijk benoemd.

FC Sion is al meer dan een jaar geleden overgegaan tot de boycot van de regionale krant Nouvelliste. Dat gebeurde uit verontwaardiging over een aantal artikelen van de chef-redacteur van Nouvelliste.

Vrij recent hebben 25 dagbladen in Zwitserland zich solidair verklaard met Nouvelliste. In een gezamenlijke verklaring wordt gevraagd een eind te maken aan het verbod voor journalisten van Nouvelliste om wedstrijden en persconferenties te bezoeken. Ook worden stappen naar de Swiss Football League aangekondigd.

In de herfst wil FC Sion de media-activiteiten uitbreiden met een maandelijks clubmagazine Volgens Constantin moet de eigen media-afdeling de verslaggeving in andere media overbodig maken. Constantin kwam vorig jaar in opspraak door zowel een scheidsrechter als tv-analist fysiek te belagen.