Nieuws

Clash buiten beeld bij EK hockey?

Is de tv-kijkers bij het EK hockey een dreigend handgemeen tussen bondscoach Max Caldas en international Sander Baart onthouden? Die vraag dringt zich op na een stuk van Steven Kooijman op de website van De Telegraaf over een voorval, vlak voor de dug-out, tijdens de halve finale Nederland – Spanje (3-4).  ,,De aanwezige spelers konden met moeite een handgemeen tussen coach en speler voorkomen”, schreef Kooijman.

Volgens de verslaggever van De Telegraaf besloot een cameraman de camera weg te draaien van de dug-out toen daar tumult ontstond. Wel zouden de krachttermen woord voor woord te verstaan zijn geweest in de televisietoren vanwaar assistent-coaches en video-analisten van diverse teams de wedstrijden op het EK volgen.

(Foto: ANP, Koen Suyk)

 ,,Ik heb het zelf niet kunnen waarnemen omdat je vanaf de perstribune geen zicht hebt op de dug-out. Ik kreeg het uit betrouwbare bron te horen en heb het bij diverse betrokkenen gecheckt. Het was echt een clash, werd mij verteld. Een soortgelijk incident zou bij een voetbalwedstrijd tientallen keren zijn herhaald”, aldus Kooijman.

De cameraman en regisseur waren werkzaam voor het Nederlandse tv-productiebedrijf Southfields, dat de opnamen maakte in opdracht van de Europese hockeyfederatie. Ook de NOS was afhankelijk van deze internationale beelden. NOS-commentator Philip Kooke: ,,Ik heb geen aanleiding om aan de betrouwbaarheid van Steven Kooijman te twijfelen. Ik heb het verhaal vanzelfsprekend gecheckt bij de mensen van Southfields. Daar werd het van alle kanten ontkend. De beelden zijn er niet. Dan houdt het op. Anders hadden wij zulke beelden graag getoond.”

Max Caldas deed in een uitzending van de NOS van zich spreken toen hij commentator Kooke ‘een zuiger’ noemde. Caldas reageerde daarmee op uitspraken van Kooke tijdens een wedstrijd van de dames. Terugkijkend op de halve finale tegen Spanje zei Kooke dat hij in de mannenselectie ‘veel vertwijfeling’ had geconstateerd en dat het team ‘een pittige evaluatie’ te wachten staat. Volgens Caldas was Kooke daarmee veel te ver gegaan.