Nieuws

Scoop van het Jaar ingezonden voor AIPS Awards

Andere Tijden Sport/NOS heeft de documentaire over het verdwenen koffertje met urinestalen van topschaatsers ingezonden als kanshebber voor de AIPS Awards, de wereldwijde prijzen voor de meest in het oog springende sportjournalistieke prestaties van 2018-2019.

Vorig jaar won Vincent Riemersma in de categorie foto de hoofdprijs ($8000) met zijn beeld van de Schaatsende Schaduwen.

Voor zo ver bekend heeft ook Marco Knippen namens het Noordhollands Dagblad twee publicaties ingezonden, waaronder zijn analyse van de omstreden samenwerking tussen atlete Sifan Hassan en haar geschorste coach Alberto Salazar.

De inzending van de documentaire over de verdwenen urinestalen van Andere Tijden Sport/NOS, die tot stand kwam dankzij een samenwerking van Volkskrant-verslaggevers Maud Effting, Mark Misérus en Willem Feenstra met Kees Jongkind (NOS), werd in januari door een jury uitgeroepen tot Scoop van het Jaar tijdens het NSP Sport en Media Nieuwjaarsdiner.

Het verdwijnen van het kistje met dopingstalen na het EK schaatsen in 1985 leidde bijna 34 jaar later tot een bijzondere reconstructie in zowel de Volkskrant als in Andere Tijden Sport.

,,We waren al een tijd bezig met onderzoek naar doping bij schaatsen toen we dit bij toeval tegenkwamen. Omdat ook Kees Jongkind hiermee bezig was geweest hebben we contact gelegd om zo gezamenlijk tot deze productie over het mysterieuze kistje met urinestalen te komen”, vertelde Willem Feenstra bij de prijsuitreiking.

Jurylid Frits Barend (links) met de makers van de bekroonde ‘scoop’ vanaf links: Willem Feenstra, Mark Misérus en Dirk-Jan Roeleven. (Foto: Ronald Speijer)

Dirk-Jan Roeleven (NOS) zei destijds over de reconstructie: ,,Er bleek nog een reservepotje voor onderzoeksjournalistiek bij de NOS te bestaan. Daar hebben we gebruik van mogen maken. Zo hebben we deze productie mede dankzij overheidsgeld kunnen realiseren.”

Andere beoordeelde kandidaat-inzendingen voor de Scoop van het jaar waren onder meer het gebruik van schildklierhormonen in het schaatsen (Noordhollands Dagblad/ Nieuwsuur), de verrassende transfer van Dusan Tadic naar Ajax (Telegraaf), de Formule 1 naar Zandvoort (Telegraaf) en ‘matchfixing’ door Jillert Anema (Volkskrant).

Het ontrafelen van de verdwijning van het gestolen kistje urinestalen sprong bij de juryleden Frits Barend, Fardau Wagenaar en Yoeri van den Busken het meest in het oog.