Nieuws

DPG Media gaat tarieven freelancers verhogen

De regionale kranten van DPG Media gaan de tarieven voor freelance journalisten en fotografen verhogen. In een mail die volgens de NVJ-website Villamedia binnen de uitgeverij circuleert, zal sprake zijn van een ‘billijke aanpassing’. De verhoging zal lager uitvallen dan het tarief dat volgens de rechtbank met ruim 50 procent moet worden verhoogd.

De kantonrechter oordeelde onlangs in een rechtszaak, aangespannen door fotograaf Ruud Rogier en journalist Britt van Uem, dat het tarief voor geschreven tekst met terugwerkende kracht moet worden verhoogd. Dat zou volgens de kantonrechter neer moeten komen op een verhoging van 13,4 cent naar 21 cent per woord en voor foto’s van 42 euro naar 65 euro.

DPG Media blijft het ‘fundamenteel oneens’ met de argumentatie van de kantonrechter. De uitgeverij vindt dat de wet niet juist is uitgelegd. Daarnaast is de top van het bedrijf kritisch op beroepsvereniging NVJ, dat de tariefsverhoging voor Van Uem en Rogier in de publiciteit uitlegt als nieuwe norm voor freelancers.

Die ‘nieuwe norm’ noemt DPG Media in de interne nieuwsbrief onhaalbaar. ,,Omdat dit niet betaalbaar is voor onze nieuwsmedia, wordt nu uitgezocht of wij de vonnissen in hoger beroep kunnen laten toetsen. Dit voelt voor directie en hoofdredacties dubbel, omdat wij beseffen dat zzp’ers en correspondenten voor regionale dagbladen van groot belang zijn. Daarom kijken wij ook of we onze tarieven zouden kunnen aanpassen.”

DPG Media kan niet in beroep tegen het vonnis omdat in het civiele recht pas bij een hogere claim dan 1750 euro hoger beroep mogelijk is. Dat is in de zaken van Rogier en Van Uem niet het geval. In een reactie laat zakelijk directeur Bart Verkade weten dat DPG Media tot 1 februari de tijd neemt om af te wegen wat de volgende stap is. Volgens Verkade kost een tariefsverhoging van één cent per woord DPG Media jaarlijks grofweg één miljoen euro. In 2018 bedroeg de nettowinst van het concern 126 miljoen euro, 15 procent meer dan in het jaar ervoor.

(Bron: Villamedia)