Nieuws

Ton Boot laat bij afscheid vragen achter over ‘Zandvoortgate’

Bij zijn afscheid als sportcolumnist van De Telegraaf heeft Ton Boot een aantal onderzoeksvragen achtergelaten over de Formule 1-race op het circuit van Zandvoort. Boot schreef circa twintig jaar wekelijks een column in De Telegraaf.  ,,De hoofdredactie van De Telegraaf acht dat het tijd is voor een nieuwe wind”, schrijft Boot (79), die als basketbalcoach betrokken was bij veertien landskampioenschappen.

Met de onderzoeksvragen onderstreept Ton Boot zijn kritische houding ten opzichte van de Formule 1-race.  Boot: ,,Mijn grootste bezwaar is dat ik als buitenstaander aan deze commerciële organisatie moet meebetalen in de vorm van directe of indirecte overheidssubsidie. Ik was bezig met een serie columns over Zandvoortgate. Iedere keer als er weer iets vreemds of duisters gebeurde, schreef ik erover. Helaas wordt het een onvoltooide serie, werk aan de winkel voor echte onderzoeksjournalisten”

Boot in zijn laatste column: ,,De organisatie van de Grand Prix schreeuwt van de daken dat het circuit en de regio Zandvoort zeer grote inkomsten zullen verwerven. Waarom nemen die dan ook niet alle lasten? Enkele interessante onderzoeksvragen. Hoe kwam men zo probleemloos aan de diverse vergunningen? Waarom geven de overheden zo gemakkelijk subsidie en nemen ze noodzakelijke infrastructurele veranderingen, die niet urgent waren, voor hun rekening? Hoe ziet de begroting van de organisatie eruit? Wat verdienen Bernhard en de organisatie aan dit akkefietje? Enzovoort.”