Nieuws

Pim Ras in het spoor van Wijnaldum

De verkiezing van de Zilveren Camera kent een aparte categorie voor series met maximaal twaalf sportfoto’s. De eerste prijs ging hier naar Pim Ras. Voor het AD fotografeerde Ras hoe Georginio Wijnaldum en Virgil van Dijk het winnen van de Champions League op 1 juni in Madrid beleefden.

De winnende fotoserie illustreert de zoektocht ná de finale van Wijnaldum naar zijn familie en de hereniging na afloop op het veld, op de voet gevolgd door Pim Ras.  

,,Ik zag hoe Wijnaldum vanaf het veld stond te gebaren naar zijn familie. Hij wilde zijn kinderen bij zich hebben, maar ze mochten het veld niet op. Met twee mobiele telefoons in zijn handen is hij ze toen op de tribune gaan halen”, vertelt Pim Ras. ,,Ik kreeg dat in de gaten en ben met hem de lift ingestapt. Daarna heeft hij op het veld, in een leeg stadion, te midden van de confetti, met zijn kinderen in het gras liggen rollen. Zulke foto’s bieden meerwaarde. Het geluk was dat ik er de tijd voor kon nemen omdat de finale op een zaterdagavond werd gespeeld.”

Terug in het hotel kon Pim Ras de tijd nemen om zijn foto’s af te werken en door te sturen naar het AD. Nog in de nachtelijke uren werd de serie op ad.nl gepubliceerd. Ras viel met zijn serie van elf foto’s voor de 47ste keer in de prijzen  bij de Zilveren Camera. Hij zond de serie niét in voor de AIPS Awards. ,,Daarvoor gold een maximum van vijf per serie. Dat vond ik te weinig voor deze foto’s. Dan valt de samenhang weg.”

Olaf Kraak won in de categorie sport-series de tweede prijs met twaalf foto’s, gemaakt tijdens de trip van ijshockeyclub Tilburg Trappers voor een competitiewedstrijd in het Duitse Rostock, op 660 kilometer van Tilburg.  Samen met sportjournalist Henk Stouwdam volgde Olaf Kraak de ijshockeyers voor een reportage in NRC. Tilburg Trappers komt al vier jaar uit in de Duitse Oberliga. Voor het duo was geen plaats in de bus. Ze reden achter bus aan. Olaf Kraak bracht de roadtrip in beeld door onderweg, op de baan én in de bus te fotograferen.  

Als derde eindigde Marc Quere uit Leeuwarden met een serie foto’s van sport in de openbare ruimte. Quere is behalve fotograaf ook schilder en vormgever.

De prijsuitreiking is op zaterdag 1 februari. Dan wordt ook bekend welke winnaar van de 17 categorieën wordt bekroond met de Zilveren Camera.

Georginio Wijnaldum en Virgil van Dijk op de avond dat ze met Liverpool de Champions League wonnen. (Foto’s: Pim Ras)