Nieuws

Scoop 2019: NRC-onthullingen over ‘Fantast Roda JC’

De onthullingen over de beoogde nieuwe eigenaar van Roda JC, de Mexicaan Mauricio de la Vega, zijn bekroond met de prijs voor de ‘NSP Scoop van het jaar 2019’.  Auteur daarvan is NRC-journalist Fabian van der Poll (29), die drie jaar geleden werd uitgeroepen tot het sportjournalistieke talent van het jaar.

,,Gelukkig heb ik van de leiding van de krant de tijd gekregen voor nauwgezet onderzoek. Ik zat soms ’s nachts om 1 uur te appen met Mexico. Het was het waard, want zo kwamen er details naar boven die ze bij Roda JC zelf niet kenden”, vertelde Van der Poll bij de prijsuitreiking.

De la Vega was al geruime tijd actief binnen Roda JC toen de nog onbekende feiten openbaar werden. ‘De zogenaamde investeerder bleek niet alleen een fantast, hij trok zich ook terug en liet Roda in wanhoop achter. Het is een ouderwets researchverhaal , een scoop met grote gevolgen. Het lange wroeten, het langere tijd vrij krijgen om zo’n verhaal rond te krijgen, wordt beloond’, constateert de jury in het juryrapport.

Fabian van der Poll, winnaar van de ‘scoop’, op het podium met jurylid Yoeri van den Busken (Foto: Ronald Speijer)

,,De jury heeft veel gewicht gegeven aan de impact die het verhaal had. Daarom is de term impact wellicht eerder van toepassing dan scoop”, zei Yoeri van den Busken op Papendal namens de jury. Bij de beoordeling verkoos de jury de NRC-reportagereeks boven nieuwsverhalen als de overgang van Tom Dumoulin naar Jumbo-Visma (Thijs Zoneveld), de toewijzing van de Formule 1 aan Zandvoort (André Venema en Jaap de Groot) en een onthullend interview met toenmalig ploegleider Johan Bruyneel over Lance Armstrong (Raymond Kerckhoffs).

De jury bestond uit Frits Barend (Helden Magazine), Fardau Wagenaar (TC Tubantia) en freelancer/boekenauteur Yoeri van den Busken. 

Henk Mees